Anàlisi Arquitectònica de la Casa Cascada i el Museu Guggenheim
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,13 KB
Casa Cascada
Frank Lloyd Wright
Arquitecte: Frank Lloyd Wright, destacat arquitecte americà del segle XX, dissenyador i teòric important.
Estil: Organicisme.
Tipus d'edifici: Habitatge. Segona residència al camp inspirada en les prairie houses.
Materials: Formigó armat, alumini, pedra natural i vidre.
Sistema constructiu: Arquitravat. Els elements de suport són pilars de formigó armat i els elements suportats, una base de peces planes de formigó.
Tipus de planta: Edifici de 3 plantes amb terrasses que s'adapten a l'orografia. La casa es troba injectada en la roca natural i damunt d'un salt d'aigua. La pedra utilitzada per construir la casa és també de l'entorn.
Organització: Les 3 plantes que conformen la casa s'organitzen a partir d'una xemeneia feta de pedra natural que travessa els pisos.
Il·luminació: Molta llum gràcies a la utilització de grans finestres.
Característiques: Predomini de l'horitzontalitat i de les línies rectes. Repartiment de volums uniforme. Habitacions petites.
Façana: Totes les façanes de la casa tenen la mateixa importància. La porta principal no destaca.
Entorn: Preocupació de l'arquitecte per adaptar la casa de camp al paisatge, un entorn privilegiat on predominen el bosc i l'aigua en forma de salt.
Decoració: Trenca amb la tradició abandonant tot el repertori usat fins al moment (columnes, capitells...). Domina l'absència d'elements decoratius. Com a element decoratiu, s'utilitza la pedra com a recobriment. Els finestrals permeten contemplar l'exterior.
Funció: Residencial. El propietari, Edgar J. Kaufmann, va ser un home que va triomfar en els negocis i fundador dels Magatzems Kaufmann. Va construir la casa per anar-hi els caps de setmana. El 1963 va donar la casa a una institució.
Simbolisme: Obra mestra de Wright pel seu dinamisme i per la seva integració en el paisatge. Simbolitza el poder econòmic de la família i compleix la seva funció: ser un lloc de descans.
Altres obres: Va construir el Museu Guggenheim de Nova York. Es va inspirar en les prairie houses dels Estats Units per construir les seves cases de camp.
Valoració: Tot i que no va ser del tot valorat en el seu moment, s'ha convertit en una de les obres més importants del segle XX. Wright va conèixer l'arquitectura tradicional japonesa, que integrava les cases en el paisatge, i es va apartar de la tradició de l'Escola de Chicago. Va crear un nou llenguatge i es va convertir en un autor d'una nova arquitectura.
Museu Guggenheim Bilbao
Frank Gehry
Arquitecte: Frank Gehry, canadenc que va adoptar la nacionalitat americana. Va passar una temporada a París on va estudiar el romànic francès.
Estil: Deconstructivisme.
Materials: Vidre, titani i pedra calcària.
Estructura: Edifici dissenyat per ordinador. Els elements de suport constitueixen una estructura metàl·lica feta a propòsit que subjecta els murs de vidre. Una fina capa de titani recobreix l'edifici. Les parets no són totes rectes; predominen les formes corbes.
Tipus de planta: No és convencional ni unitària. A partir d'un nucli central apareixen diversos cossos en forma de cub o arrodonits.
Dimensions: Gran edifici.
Parts: Sobresurt un atri de grans dimensions que constitueix l'eix central i el punt d'arribada del museu. Al seu voltant s'articulen les galeries, que es distribueixen en 3 nivells. Algunes galeries són ortogonals i altres tenen una forma irregular.
Il·luminació: Natural. Les galeries d'exposició compten amb claraboies que permeten la il·luminació natural.
Característiques: Predomini de l'horitzontalitat, encara que destaca per ser una edificació gran. Mancada de decoració, les plaques de titani i les seves formes donen un punt molt elegant.
Funció: Edificació civil destinada a contenir obres d'art. Concretament, és un museu.
Murs: Presenten superfícies planes i corbes. Una part de l'edifici és creuada per un pont elevat.
Exterior: Revestit per plaques de titani en les parts corbes i per pedra calcària en les parts ortogonals.
Simbolisme: Vist des del riu, l'edifici sembla tenir la forma d'un vaixell, homenatjant la ciutat de Bilbao. Els seus panells lluents de titani recorden les escates d'un peix.
Altres obres: Gehry Tower (Alemanya), Dancing House (Praga), IAC Building (Nova York).
Valoració: Considerat un dels millors arquitectes del nostre temps. Conegut internacionalment per la seva arquitectura personal i inconfusible. Destaca per la seva incorporació de nous materials i per la integració dels edificis al seu entorn.