Anàlisi Arquitectònica de la Columna de Trajà i la Maison Carrée

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,89 KB

Columna de Trajà

Base

Amb forma quadrada i elements decoratius al·lusius a la batalla. En un costat, la porta donava accés a l'espai on es guardaven les urnes funeràries de l'emperador i la seva esposa. A l'interior, una escala de cargol permetia accedir a la part superior.

Fust

Element decoratiu amb relleus històrics disposats en forma d'espiral de 200 metres de longitud. Narren dues batalles, utilitzant la perspectiva: figures més grans al primer pla i més petites al fons, com els barrils disposats un al costat de l'altre simulant superposició (perspectiva frontal). També s'aprecia la perspectiva panoràmica (a vista d'ocell), difuminant elements per crear sensació de llunyania. Tres corones de llorer, a la base, al centre i a la part superior, simbolitzen la victòria. Els relleus són realistes, excepte el de l'emperador, idealitzat i representat de forma més atractiva i majestuosa.

Característiques Estilístiques

  • Horror vacui: absència d'espais buits, tot decorat.
  • Seqüència narrativa: relata les fases de la guerra, com el moment de creuar el riu amb barres a mode de pont, la construcció del campament al Danubi, etc.
  • Temàtica variada: guerra, vida quotidiana (preparació del menjar, higiene), política (diplomàcia), paisatges (arbres, rius).
  • Més de 2.500 figures de diferents mides i 155 escenes.
  • Perspectiva frontal i panoràmica.
  • Al capitell, hi havia una figura de bronze, actualment desapareguda.

Maison Carrée

Edifici de planta rectangular amb accés únic per una gran escalinata a la façana principal (occidental). Dividit en dos espais:

Pòrtic

Hexàstil (sis columnes), amb tres columnes exemptes a cada banda, sostenint el sostre allindat o arquitravat.

Naos o Cel·la

Espai amb columnes adossades a la paret, amb funció decorativa. L'opistòdom de la part posterior ha desaparegut. La repetició d'elements marca un ritme. Columnes d'ordre corinti. Arquitrau dividit en tres platabandes. Fris sense decoració, cornisa molt decorada i frontó triangular. No es conserva la divisió original de l'espai interior. Possiblement hi havia acroteris a les parts altes. La manca de la divisió columnària original suggereix una cel·la compartimentada per a diverses divinitats. Estil romà imperial, amb l'escassa decoració del timpà com a tret distintiu.

Significat

Temple dedicat als déus romans i a Gai i Luci Cèsar (nets d'August). Erigit en honor a l'emperador i la seva família. Destaca l'escassetat d'escultures, relleus al·lusius i representacions al frontó. L'ornamentació frontal és senzilla. El fris no presenta la decoració típica dels temples grecs, ja que els romans prioritzaven l'interior sobre l'exterior. Construït per Agripa, mà dreta d'August, encarregat de la infraestructura pública de la Gàl·lia.

Entradas relacionadas: