Anàlisi de Dades Qualitatives: Procés i Tècniques
Clasificado en Informática
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB
Anàlisi Dades Qualitatives: Com És?
Activitat reflexiva - procés d’abstracció paulatina. Caràcter inductiu. El recurs intel·lectual és la comparació. Les categories inicialment són temptatives i flexibles. Els resultats són un tipus de síntesi d’ordre superior (categories conceptuals).
Matrius: Quadres de doble entrada en les caselles dels quals s’hi registra una informació verbal breu, d’acord amb els aspectes especificats per les files i les columnes. Sintetitzen dades que expressen relacions entre variables. L’anàlisi no la fa l’ordinador. L’analista categoritza i codifica, assumeix les tasques conceptuals. La informàtica facilita la gestió de les dades en les tasques més mecàniques: ordenant-les sistemàticament i recuperant-les eficaçment. La informàtica simplifica el procés d’anàlisi: ajuda, precisa i facilita la manipulació d’una gran quantitat d’informació en menor temps. La informàtica és un mitjà: pot resultar perillosa si se la utilitza com un fi.
Dades Qualitatives:
Una característica de la investigació qualitativa és que es treballa principalment amb paraules i no amb nombres, i les paraules ocupen més espai que els nombres.
Tècniques d’Anàlisi Qualitativa:
És possible distingir entre la tradició lingüística, que tracta el text com un objecte d’anàlisi en ell mateix, i la tradició sociològica, que tracta el text com una finestra a l’experiència humana.
Passos per a l’Anàlisi de Dades Qualitatives:
- Obtenir la informació: a través del registre sistemàtic de notes de camp, de l’obtenció de documents d’índole diversa i de la realització d’entrevistes, observacions o grups de discussió.
- Capturar, transcriure i ordenar la informació: en el cas d’entrevistes i de grups de discussió capturem info a través d’un registre electrònic (gravació en cassets o en format digital). En el cas de les observacions, a través d’un registre electrònic (gravació en vídeo) o en paper (notes preses per l’investigador). En el cas de documents, a través de la recol·lecció de material original, o de la realització de fotocòpies o escanejant els originals. I en el cas de les notes de camp, a través d’un registre en paper mitjançant notes manuscrites.
- Codificar la informació: el procés mitjançant el qual s’agrupa la informació obtinguda en categories que concentren les idees, els conceptes. Els codis són etiquetes que permeten assignar unitats de significat a la informació descriptiva.
- Integrar la informació: relacionar les categories obtingudes en el pas anterior, entre si i amb els fonaments teòrics de la investigació. Un cop s’han trobat aquests conceptes i temes individuals, s’han de relacionar entre ells per poder elaborar una explicació integrada.
Tasques Associades a la Codificació:
- Mostreig: els investigadors primer han d’identificar un corpus de textos i després seleccionar les unitats d’anàlisi dins dels textos.
- Identificació de Temes: els temes són constructes abstractes que els investigadors identifiquen abans, durant i després de la recol·lecció de dades. La revisió de la literatura és una font rica de temes, així com l’experiència.
- Construir Llibres o Sistemes de Codis: els llibres de codis no són res més que llistes organitzades de codis (sovint en jerarquies), que han d’incloure una descripció detallada de cada codi, criteris d’inclusió i exclusió, i exemples de text real per a cada tema.
- Marcar Textos: els codis actuen com a etiquetes per marcar el text dins del corpus, per després recuperar-lo o indexar-lo. Segon, els codis actuen com a valors assignats a unitats fixes.
5.