Anàlisi del quadre "La Càrrega" de Ramon Casas

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,36 KB

Descripció de la font

Aquesta font és un quadre anomenat “La càrrega” o “Barcelona 1902”, obra del pintor barceloní Ramon Casas, pintat el 1899 i que actualment es troba al Museu de la Garrotxa, a Olot. Casas va ser un dels principals pintors dins del Modernisme Català i influenciat per l’Impressionisme francès.

Aquest quadre mostra una càrrega de la Guàrdia Civil contra una manifestació d’obrers a Barcelona, fet que ens porta a la gran conflictivitat social i obrera que existia a la capital catalana i les seves rodalies durant finals del segle XIX i principis del XX.

Context històric

Aquesta font pertany al començament del segon període o període de decadència de la Restauració (1898 – 1931), un any després de la derrota d’Espanya a Cuba i Filipines després d’una breu guerra amb els Estats Units i l’any que es produeix a Barcelona el “tancament de caixes”.

Existeix un gran debat al voltant d’aquest quadre, ja que Casas el va pintar el 1899 per a presentar-lo a l’Exposició Universal de París del 1900, però seria refusat per la delegació espanyola. En ser pintat el 1899, podria recollir qualsevol aldarull entre la Guàrdia Civil i un grup d’obrers que es manifestaven. Concretament podria ser una protesta d’obrers anarquistes a causa del Procés de Montjuïc, que va condemnar a diferents anarquistes per l’atemptat del Corpus, al carrer Canvis Nous. Encara que no es té constància de cap càrrega semblant si es van produir detencions i aldarulls.

Per la vestimenta dels manifestants es podria descartar que es referís al “tancament de caixes”, que va tenir lloc aquell mateix 1899. En tot cas, Casas el 1902, canviaria el nom per “Barcelona 1902” referint-se a la vaga d’aquell mateix any i portaria el quadre a diferents exposicions a París i Madrid.

Contingut de la font

Encara que la font mostra una càrrega de la Guàrdia Civil contra els manifestants, el quadre també ens informa del creixement industrial de Barcelona durant aquells anys ensenyant unes fàbriques al fons. També es pot veure alguna església.

D’altra banda, l’espai buit que trobem ocupant bona part de la pintura dona més dramatisme a l’escena que, en un primer pla mostra a un manifestant al terra amb un genet de la Guàrdia Civil a punt de trepitjar-lo amb el seu cavall.

Entradas relacionadas: