Anàlisi del Sector Secundari a Catalunya: Reindustrialització i Evolució
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,29 KB
Anàlisi del Sector Secundari a Catalunya
Setembre 2021
1. a) En quin d’aquests cinc subsectors situaríeu la major part de l’ocupació? Justifiqueu la resposta.
La major part de l’ocupació se situa en el sector de l’alimentació, amb representació a totes les comarques catalanes, ja que és el sector més gran de la indústria manufacturera catalana.
b) És un sector que incorpora poc valor afegit a la transformació (sobretot la primera transformació) i, per tant, és un sector industrial que genera poca riquesa.
2. Un 17,5% està en la línia de la mitjana de la UE, però no arriba al percentatge de les economies industrials capdavanteres que tenen una població activa en el sector industrial superior al 20%, i, sobretot, que el capital humà és molt més productiu i genera un valor afegit brut en l’economia superior al de la taxa de població ocupada.
Juny 2018
Reindustrialitzant la Desindustrialització a Catalunya
Catalunya, com moltes altres economies avançades,
1. A què es refereix l’autor del text quan esmenta la desindustrialització dels anys setanta?
Desindustrialització a partir dels anys setanta: els efectes provocats per la crisi del petroli de 1973 van afectar les economies occidentals i la indústria en particular. La indústria sorgida de la primera i la segona revolució industrial va entrar en crisi.
Causa: l’augment dels costos de producció amb la pujada del preu del petroli va provocar que la manufactura tradicional, especialment la tèxtil, i la que requeria mà d’obra no qualificada o poc qualificada, no va poder competir amb el baix preu dels productes d’indústries de països del Tercer Món o Sud Global.
Conseqüències immediates: l’atur industrial, especialment en el tèxtil català, va ser la conseqüència immediata, com també ho va ser la desaparició de moltes empreses multinacionals que van deslocalitzar la seva producció i es van traslladar a països amb salaris més baixos a fi de rebaixar els costos de producció. De la mateixa manera que es va produir la desindustrialització, es va produir també un canvi en el procés de producció industrial, cap a una indústria molt més tecnificada, que incorporava molt més valor afegit a la producció catalana.
2. Característiques de la indústria catalana actual:
- Predomini de les PIME, tot i que també hi ha grans empreses com les de fabricació d’automòbils
- Indústries netes i no contaminants, situades en polígons industrials
- Treballadors formats
- Producció d’elevat valor afegit
- Agrupació en clústers
- Destinació de la producció: mercat exterior
Punts forts:
- Tradició industrial del país
- Teixit industrial organitzat, tant productivament (clústers) com pel que fa a la patronal (PIMEC, CECOT, Foment del Treball)
- Vinculació dels nous sectors productius a la recerca (R+D+I) i a la universitat, l’exemple més emblemàtic pot ser el sector farmacèutic o biomèdic -sectors punta vinculats a la nova economia del coneixement
- Destinació de la producció al mercat exterior, mundial