Anàlisi Detallada de La Llibertat Guiant el Poble d'Eugène Delacroix
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB
La Llibertat Guiant el Poble: Fitxa Tècnica
- Títol:
- La llibertat guiant el poble
- Autor:
- Eugène Delacroix (París, 1798-1863)
- Cronologia:
- 1830
- Mides:
- Oli sobre tela
- Tema:
- Al·legòric (amb figures humanes) i històric
- Localització:
- Musée du Louvre (París)
Biografia d'Eugène Delacroix
Eugène Delacroix va ser l’artista més destacat del Romanticisme. Es va centrar en la còpia dels vells mestres del Louvre, en especial de l’artista Rubens. A causa de la tècnica que Constable utilitzava a les seves obres i la utilització dels colors, va fer un viatge a Anglaterra on es va entusiasmar per obres angleses. El seu viatge al Marroc li va fer descobrir la lluentor de la llum i del color dels paisatges.
En tornar a França, li van encarregar decorar murs i edificis, i al final de la seva carrera, va arribar a ser el pintor de murals més conegut del país.
Context Històric i Artístic: El Romanticisme
El Romanticisme, que va sorgir a finals del segle XVIII, va ser un moviment tant cultural com polític. Es va originar inicialment com a moviment literari, però ràpidament va passar a influenciar totes les arts. Era un moviment que donava gran importància als sentiments. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició i amb l'ordre, buscant la llibertat.
Estil de l'Obra
L'estil de l'obra és Romàntic.
Elements Tècnics i Composició
L’obra està estructurada per un triangle, que li dona equilibri a l’escena. La bandera tricolor de França ocupa el vèrtex superior i els morts del primer pla del quadre ocupen la base. La figura femenina, que personifica la Llibertat, representa l’eix central.
Una gran característica d’aquesta obra és el moviment que l’autor li dona a l’escena, donant així més importància a la figura principal, corbada i elevada sense cap obstacle per davant. Amb aquesta tècnica, Delacroix fa que l’espectador participi en l’escena.
Al fons del quadre, podem veure (difuminats) alguns edificis característics de París, com ara les dues torres de Notre-Dame, per així poder situar l’escena. Els colors dominants són de tonalitat fosca, i Delacroix trenca amb això incloent els colors de la bandera francesa a determinades parts de la tela, com ara el cel, que estan il·luminats per un focus inexistent, però creat per destacar-los.
Anàlisi Conceptual i Significat
Aquest quadre representa els fets revolucionaris que es van esdevenir a París el 1830, i que van posar fi al regnat Borbó a França, donant pas a una monarquia constitucional. L’objectiu de l'obra era reflectir l’esperit combatiu i de rebel·lia que va unir el poble francès.
Es poden contemplar diferents classes socials representades:
- La burgesia: l’home del barret de copa alta amb un fusell.
- La classe menestral: amb les camises blanques.
- Els joves: que representaven el futur amb canvis.
Guiant tot el poble trobem la figura principal, que és una dona que alça la bandera tricolor, armada amb un fusell. Aquesta és la personificació de la Llibertat, que uneix i guia el poble.
Models i Influències de l'Obra
L’obra recull diferents influències, com ara de Rubens, Miquel Àngel, Caravaggio, i sobretot de Ticià. Les figures mortes a la part inferior poden ser tretes de les obres del seu mestre Géricault.
El fet que Delacroix fos un dels pintors principals de la temàtica exòtica va tenir molta repercussió posterior i va inspirar obres de diferents artistes com: Renoir, Seurat i Van Gogh.