Anàlisi Estratègica: Forces Competitives i Cadena de Valor

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB

Productes Substitutius: Impacte en la Competència

Els productes substitutius són aquells que cobreixen les mateixes funcions des del punt de vista dels clients, però s'han produït en indústries o sectors diferents i amb una tecnologia també diferent.

Si en un mercat hi ha molts productes substitutius, les empreses no només hauran de competir amb altres empreses amb marques comercials diferents, sinó també amb algunes empreses que pertanyen a altres sectors d'activitat.

Poder Negociador de Proveïdors i Clients

El poder negociador es refereix a la capacitat d'una empresa o d'un agent extern (proveïdor o client) d'imposar qualsevol condició en l'operació de compravenda realitzada, ja sigui fixant els preus, les qualitats dels productes, els terminis de lliurament o les formes de cobrament o pagament.

Com més força negociadora té l'empresa, més possibilitat de benefici obtindrà.

Factors Clau del Poder Negociador

  • Grau de concentració: Quan hi ha un nombre reduït d'empreses grans en un sector, això atorga un gran poder de negociació.
  • Volum de transaccions: Com més grans siguin les compres d'un client a una empresa, més força tindrà aquest client.
  • Grau d'informació: Com més important sigui la informació que es té sobre un client o proveïdor, més poder de negociació es té.

Anàlisi Intern de l'Empresa

L'anàlisi intern té com a objectiu identificar, dins de l'empresa, els punts dèbils que ha de millorar i els punts forts que ha d'aprofitar per formular després la millor estratègia empresarial. Amb aquesta anàlisi haurem de detectar l'avantatge o avantatges competitius que té la nostra empresa respecte a la resta d'empreses.

Concepte i Anàlisi de la Cadena de Valor

La cadena de valor consisteix a descompondre i analitzar cadascuna de les activitats que es duen a terme en una empresa per fabricar i vendre un producte o un servei determinat. Es tracta, doncs, d'analitzar el valor i el cost de cadascuna d'elles per separat, ja que cada activitat genera una part del valor associat al producte final i també representa una part del cost total del producte.

La cadena de valor permet entendre en profunditat quin és el funcionament de l'empresa, quines són les activitats necessàries i quines són les que no ho són per poder ser eliminades.

Classificació de les Activitats de la Cadena de Valor

Les activitats de la cadena de valor es classifiquen en dues categories:

  • Activitats Primàries
  • Activitats de Suport

Activitats Primàries de la Cadena de Valor

Les activitats primàries són aquelles que configuren el procés de transformació bàsic de l'empresa i inclouen les tasques següents:

  • Logística interna: Recepció, emmagatzematge, etc.
  • Producció: Transformació de matèries primeres en productes.
  • Logística o distribució externa: Emmagatzematge, transport i lliurament del producte final.
  • Màrqueting i vendes: Venda i promoció del producte o servei.
  • Servei postvenda: Tasques de manteniment, venda de peces de recanvi, atenció al client, etc.

Activitats de Suport de la Cadena de Valor

Les activitats de suport són aquelles que donen reforç a les activitats primàries de l'empresa perquè aquestes es puguin dur a terme correctament:

  • Aprovisionament: Compra de diversos factors (matèries primeres, maquinària, serveis, etc.).
  • Desenvolupament de tecnologia: Accés, gestió i manteniment de la tecnologia, activitats de desenvolupament i recerca (R+D).
  • Administració de recursos humans: Selecció, contractació, formació i gestió del personal.
  • Infraestructura: Activitats vinculades a la direcció de l'empresa, administració comptable, finances, planificació estratègica, etc.

Entradas relacionadas: