Anàlisi Narrativa: El Secret de l'Arbre a Casa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,05 KB

Tema: La Reacció Ridícula Davant d'un Esdeveniment Extraordinari

Resum Argumental

Un home revela un secret que ha mantingut ocult tota la vida: un matí va trobar que li havia crescut un arbre a casa. L'home decideix explicar la situació a la policia. En escoltar la història, la policia afirma que no és factible i que, si fos cert, tindria un impacte significatiu en tots els valors establerts. Li proposen un acord econòmic a canvi de mantenir el secret i no divulgar-lo. L'home no accepta cap recompensa perquè sap que és un fet que podria amenaçar la seguretat del país. Poc després, rep una carta del rei i se sent agraït per això.

Anàlisi del Text Narratiu

Tipologia Textual

És un text narratiu perquè conta uns fets que passen a uns personatges.

Característiques Narratives

  • Estructura narrativa clara: Presenta plantejament, nus i desenllaç.
  • Verbs en passat: Marquen la successió d’accions passades que fan avançar la història (Ex: L. 3 «vaig veure», L. 5 «vaig anar a trobar la policia», L. 8 «Em va rebre el capità», L. 9 «vaig dir»).
  • Narrador en primera persona: El protagonista narra la història (Ex: L. 1-2 «En aquesta vida he tingut molts secrets. Però un dels més grossos, potser el que estava més en pugna amb la veritat oficial, és el que ara trobo oportú d’explicar.»).
  • Seqüència dialogada: Conversa entre el protagonista i la policia (L. 10-29).
  • Seqüència descriptiva: Descripció del capità de policia (Ex: L. 8-9 «Em va rebre el capità, amb uns grans bigotis, com sempre, i duent un vestit l'elegància del qual no podria explicar, perquè el tapaven els galons.»).
  • Narrador protagonista: Identificat des del principi (Ex: L. 1 «En aquesta vida he tingut molts secrets»).
  • Narratari anònim: El narrador s'adreça a un lector/oient implícit (Ex: L. 3-4 «Un matí, en llevar-me, vaig veure que en el menjador de casa meva havia nascut un arbre. Però no us penseu:»; L. 12 «L'home, vós direu, es va sorprendre»).
  • Veu del personatge (Estil directe): Diàleg entre el protagonista i el policia (Ex: L. 13-14 «—No pot ésser. / —Sí, és clar. Aquestes coses no se sap mai com van. Però l’arbre és allí, prenent llum i fent-me nosa.»).

Recursos Expressius i Estilístics

  • Referència al lector/a: Recurs per atreure l'atenció del públic, comú en narracions orals (Ex: L. 3-4 «Però no us penseu...»; L. 12 «vós direu...»).
  • Expressions col·loquials: Aporten versemblança a la conversa entre els personatges (Ex: L. 19 «Estaríem ben arreglats si...»; L. 23 «Apa, apa, oblideu-ho...»).
  • Metonímia: Ús d'una part pel tot o concepte relacionat (Ex: L. 20 «Els revolucionaris alçarien el cap»).

Entradas relacionadas: