Anàlisi de la Volta i el Judici Final a la Capella Sixtina
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,86 KB
La Volta de la Capella Sixtina i el Judici Final
La Volta de la Capella Sixtina i el Judici Final van ser creats per Miquel Àngel. La Volta es va realitzar entre 1508 i 1512, mentre que el Judici Final es va pintar entre 1536 i 1541. Ambdues obres utilitzen la tècnica de pintura al fresc. La Volta mesura aproximadament 12 x 36 metres, i el Judici Final, situat a l'absis, té unes dimensions de 13 x 12 metres. L'estil predominant és el Renaixement, i el tema central és bíblic. Totes dues obres es localitzen a la Capella Sixtina del Vaticà, un dels espais més emblemàtics de l'art universal.
Anàlisi de la Volta de la Capella Sixtina
L'enorme espai del sostre de la volta va ser dividit, per mitjà de deu arcs faixons pintats, en nou sectors transversals que se subdivideixen en tres registres per la intersecció de falses cornises. S'hi poden observar fons paisatgístics senzills, que emmarquen les complexes escenes narratives.
Un bon exemple d'aquesta combinació de volum, dinamisme i expressivitat és La Creació d'Adam, en la qual s'aconsegueix transmetre d'una manera increïble la transcendència de la tradició judeocristiana. Els diferents personatges estan situats en diversos plans, pintats mitjançant escorços accentuats que anticipen el Manierisme i el Barroc, i que creen una sensació extraordinària de moviment i reforcen la tensió i el dramatisme de l'escena. Pel que fa al color, destaquen el violeta i el verd, utilitzats amb mestria per l'artista.
Iconografia de la Volta
Per a la decoració de la Volta de la Capella Sixtina, l'artista florentí va idear un programa iconogràfic bíblic dividit en tres registres:
- Primer registre: Sorgeixen a ambdós costats les llunetes de les finestres, en les quals es representen els avantpassats de Crist.
- Segon nivell: Es representen personatges que van anunciar l'arribada del Messies, com profetes i sibil·les.
- Tercer nivell: Es distribueix l'espai en nou franges rectangulars, en les quals es representen passatges del Llibre del Gènesi, incloent-hi la Creació, la Caiguda i el Diluvi Universal.
El Judici Final: Composició i Simbolisme
Al voltant de la figura central de Crist Jutge, imponent i dinàmica, hi ha representada una cort de profetes, apòstols i sants, entre els quals destaquen Sant Pere, Sant Llorenç i Sant Bartomeu. La composició es divideix clarament en dues grans àrees:
- A l'esquerra del Messies, Miquel Àngel hi representa els condemnats, que són llançats a l'infern pels àngels justiciers, amb expressions de desesperació i patiment.
- A la dreta, l'artista hi representa els salvats, que pugen al cel ajudant-se uns als altres, amb gestos d'esperança i redempció.
Finalment, a les dues llunetes de la part superior, l'artista florentí hi pinta els àngels portadors dels símbols de la Passió de Crist: la columna, la creu, els claus i la corona d'espines, elements que reforcen el missatge de sacrifici i redempció.
Influències i Llegat de Miquel Àngel
Per a la creació d'aquestes obres monumentals, Miquel Àngel va prendre nombroses referències tant artístiques com literàries. Pel que fa a les referències iconogràfiques, sembla que és segur l'ús de diverses fonts literàries, com La Divina Comèdia de Dante, entre d'altres, que van inspirar la seva visió del cel i l'infern.
La influència de Miquel Àngel en l'art occidental ha estat enorme. El seu gran domini en la concepció volumètrica del cos humà, aconseguida gràcies als estudis anatòmics rigorosos, ha influenciat grans artistes posteriors com Caravaggio i Rubens, establint un precedent per a la representació de la figura humana en l'art.