Antic Règim: Definició i Característiques Clau
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,96 KB
Antic Règim: Definició i Característiques
L'Antic Règim va ser el sistema econòmic, social i polític que es va mantenir vigent a Europa fins a les revolucions burgeses. Les societats de l’Antic Règim es caracteritzaven per tenir: una població estancada, una economia agrària de tipus feudal-senyorial, una societat estamental i un sistema polític absolutista.
Economia Senyorial
Sistema econòmic que dóna als senyors laics o eclesiàstics la potestat sobre les terres, en forma de senyoria territorial i senyoria jurisdiccional, i als camperols, el dret a cultivar-les.
Crisi de Subsistència
Crisi econòmica periòdica, originada a les zones rurals i provocada per les males collites com a conseqüència de guerres, gelades, sequeres… La carestia provocava una pujada dels preus dels aliments i dels productes artesanals, que portaven a la fam i a l’atur, i fins i tot a la mort. El descens dels ingressos i l’encariment conduïen a protestes i motins populars i a un descens en la recaptació dels impostos.
Règim Demogràfic Antic
Model demogràfic que es manté fins als inicis de la industrialització i que es caracteritza per un escàs o gairebé nul creixement demogràfic a causa de les elevades taxes de mortalitat, especialment infantil, i les taxes de natalitat molt altes. En conseqüència, l’esperança de vida és curta. La població depèn de les conjuntures econòmiques i una mala collita pot conduir a una mortalitat catastròfica.
Societat Estamental
Organització social basada en la desigualtat civil, que classificava els individus en estaments, compartiments tancats i immòbils en els quals es naixia i dels quals era extremadament difícil sortir. Hi havia dos estaments: els privilegiats (noblesa, clergat) i els no privilegiats.
Absolutisme o Monarquia Absoluta
Forma de govern pròpia de l’Europa de l’Antic Règim en la qual tot el poder d’un Estat està concentrat en la figura d’un monarca, que es considera una figura sagrada i inviolable.
La Il·lustració
Moviment intel·lectual que es va desenvolupar a l’Europa del segle XVIII i que va inspirar la independència dels Estats Units i la Revolució Francesa. Va suposar una important modernització cultural i l’intent de transformar les caduques estructures de l’Antic Règim. Entre els seus ideals cal esmentar la fe absoluta en la raó, la tolerància, el progrés o la naturalesa.
Despotisme Il·lustrat
Sistema de govern que, essent monarquia absoluta, recolza als pensadors de la Il·lustració i pretén actuar d’acord amb les seves idees, sense deixar que el poble participi en absolut. Es basa en l'absolutisme centralitzador, la racionalització de l’administració, el foment de l’educació i la recerca de la modernització econòmica.
Mercantilisme
Teoria econòmica que considera que un Estat és més ric quant més metalls preciosos posseeix. El sistema afavoreix l’exportació i dificulta la importació, doncs la grava amb forts impostos de duanes. És una política econòmica que defensa la intervenció de l’Estat en l’economia del país.
Divisió de Poders
Característica del parlamentarisme polític que defensa que el poder ha d’estar separat en diferents òrgans o institucions: parlament (legislatiu), govern (executiu), tribunals independents (judicial), amb l’objectiu d’evitar la tirania.
Manufactura
Establiments subvencionats i impulsats per les monarquies absolutes per tal de produir articles de luxe i frenar les importacions. Varen ser un precedent de les modernes fàbriques al concentrar màquines i treballadors a un mateix lloc.
Comerç Colonial
Modalitat comercial basada en rutes marítimes que es dirigien cap a les colònies que els europeus posseïen especialment a Amèrica. La ruta més important fou la del comerç triangular, que enllaçava Europa amb Àfrica i Amèrica.