Aportacions de Bruno, Brahe i Kepler a la Cosmologia

Clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,25 KB

Explica les aportacions de Bruno, Brahe i Kepler a la cosmologia

Giordano Bruno

El filòsof italià Giordano Bruno (1548-1600) va ser un dels primers intel·lectuals a recolzar el copernicisme. També va dir que no tenia cap sentit seguir defensant la idea de l’esfera dels estels fixos en què estaria tancat el cosmos. Bruno deia que els punts lluminosos havien de ser altres estels amb éssers vius; per tant, creia en l’eternitat i la infinitat de l’univers. Aquestes idees no van agradar gaire perquè contradeien el que sempre s’havia cregut. Finalment, Bruno va morir cremat a la foguera.

Tycho Brahe

Tycho Brahe (1546-1601) va ser un matemàtic i astrònom danès que va aconseguir detallar l’aparició d’una supernova. Aquest fet invalidava la idea de la immutabilitat dels cels. També va demostrar que la trajectòria d’un estel anava més enllà de la Lluna. Brahe no va acceptar totalment el sistema copernicà. Ell va proposar el sistema geo-heliocèntric, en el qual el Sol i la Lluna giraven al voltant de la Terra i tots els altres planetes giraven al voltant del Sol. Finalment, es va dedicar a realitzar observacions i mesurar el moviment dels planetes, fet que va permetre al seu successor (Kepler) redactar les seves lleis.

Johannes Kepler

Johannes Kepler (1571-1630) va acceptar l’heliocentrisme, però fent variacions i adaptant-les a les mesures de Brahe. Va concloure que les òrbites dels planetes no eren cercles perfectes, sinó que tenien una trajectòria el·líptica i que el Sol es trobava en un dels focus de l'el·lipse. Kepler va redactar un seguit de tres lleis. Aquestes lleis eren purament descriptives, simplificacions d’explicacions anteriors i sorgides a partir de l’observació:

  1. Primera llei: Tots els planetes es desplacen al voltant del Sol descrivint una trajectòria el·líptica. El Sol es troba en un dels focus de l’el·lipse.
  2. Segona llei: En el seu moviment al voltant del Sol, els planetes escombren àrees iguals en temps iguals.
  3. Tercera llei: Per a qualsevol planeta, el quadrat del seu període orbital és directament proporcional al cub de la longitud del semieix major de la seva òrbita el·líptica.

Quines són les aportacions de Galileu a la cosmologia?

Galileu Galilei

Gràcies al telescopi, Galileu va observar com hi havia satèl·lits que giraven al voltant de Júpiter; aquest fet negava completament la teoria geocèntrica. També va observar les taques solars, fet que va negar la cosmovisió aristotèlica, la qual deia que l’univers era perfecte i immutable. Galileu va ser denunciat per les seves afirmacions i, en els seus últims dies, va redactar una gran aportació cap a la física moderna: el principi d’inèrcia, segons el qual els cossos tendeixen a romandre en repòs o a moure's a una velocitat uniforme llevat que alguna força actuï sobre ells. D’aquest principi es deriva el fenomen de la invariància galileana, que assegura que les lleis de la mecànica són les mateixes per a tots els observadors inercials (en repòs o moviment constant).

Entradas relacionadas: