Àrees geopolítiques i organitzacions internacionals
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB
Àrea geopolítica: espai definit per unes característiques geogràfiques i per un conjunt de relacions polítiques que sustenten la base territorial.
Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques: Estat euroasiàtic d'economia socialista que va sorgir dels territoris de l'antic Imperi rus arran de la Revolució Russa del 1917. A causa de la fallida del seu sistema econòmic es desintegrà el 1991 i van sorgir 12 nous estats independents.
Països desenvolupats: països que durant el segle XX van aconseguir un creixement econòmic destacat, amb una economia diversificada, bon repartiment de riquesa i sistemes de protecció social que afavoreixen unes condicions de vida i de consum adequades per a la població.
Països emergents: països que a finals del segle XX es consideraven en vies de desenvolupament i que actualment tenen un ràpid creixement econòmic.
Països del centre: grup de països que formen el centre econòmic del món, malgrat que l'aparició de països emergents està modificant aquesta hegemonia.
Organització interestatal: Organització que inclou diferents estats.
Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord: Aliança militar creada el 1949 a l'entorn dels Estats Units per tal de protegir els països membres d'una hipotètica amenaça de l'URSS.
Organització mundial: Organització interestatal que inclou gairebé tots els estats del planeta.
Organització supraregional: Organització interestatal que engloba països de diferents continents.
Organització regional: organització interestatal entre estats d'una zona concreta del continent.
Veto: En els organismes internacionals dret que tenen alguns estats membres d'oposar-se a l'adopció d'una resolució.
Espai aeri: Part de l'atmosfera que hi ha damunt del territori d'un estat i de les seves aigües territorials. El límit de l'espai és imprecís i varia entre 40 i 60 km d'altitud.
Aigües territorials: Espai marítim que els estats consideren com a propi i on exerceixen la seva sobirania jurisdiccional.
Territori d'ultramar: Territori colonial d'un estat situat a l'altra banda del mar o a gran distància de la metròpoli.
Espai Schengen: espai territorial europeu on són vigents els acords de Schengen sobre supressió de controls fronterers per garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers. En formen part tots els estats de la UE menys Regne Unit, Irlanda i Xipre.