Arquitectura Romana: Colosseu i Casa del Poeta Tràgic
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,91 KB
Colosseu
Context
Va començar a construir-se l'any 72 dC durant el mandat de l'emperador Flavi Vespasià i es va inaugurar l'any 80 pel seu successor Tit. No es va acabar completament fins a l'any 82 gràcies a la iniciativa de Domicià. L'abandonament i dos terratrèmols van provocar la ruïna parcial del monument, convertint-lo en una pedrera de marbre travertí per a altres edificis.
Descripció Formal
Part de la façana conservada està articulada en 4 nivells aixecats sobre un podi. Els 3 primers nivells presenten una successió de 80 arcs de mig punt amb columnes adossades que suporten un entaulament decoratiu. El 4t nivell és un mur amb pilastres adossades i petites finestres rectangulars. Ordres: dòric-toscà, jònic i corinti. Planta el·líptica, al centre hi ha l'arena on tenia lloc l'espectacle i al voltant hi ha la càvea on estaven les grades.
L'accés al recinte es feia a través dels arcs del pis inferior. Les comunicacions entre cada nivell es feien amb escales i rampes que donaven a les grades. Sota l'arena hi havia una complexa obra de maons amb un sistema impermeabilitzat per transformar-la en piscina.
Entorn
Es va construir sobre les ruïnes del gran parc creat per Neró al voltant del seu palau.
Funció
S'hi celebraven nombrosos espectacles de lluita entre gladiadors i feres salvatges, batalles històriques i naumàquies. L'entrada era gratuïta i la gent es col·locava segons el seu estatus social. Era considerat un regal generós de l'emperador al poble.
Casa del Poeta Tràgic de Pompeia
Context
Pompeia fou fundada pels oscs, un poble preromà, al segle VII aC al golf de Nàpols. Al setge del general romà Luci Corneli l'any 91 aC, la convertí en colònia i posteriorment esdevingué un lloc d'estiueig de les classes opulentes. L'erupció del Vesuvi l'any 79 dC destruí per complet la ciutat i quedà sepultada per les cendres i la lava fins al segle XVIII, quan es van iniciar les excavacions i així s'ha pogut conèixer l'organització social i urbanística de les ciutats romanes, perquè la lava ha mantingut pràcticament intacta la ciutat i la decoració interior dels edificis. Aquest és un exemple de domus pompeiana.
Descripció Formal
Tenia 2 pisos però només se n'han conservat restes significatives de la planta baixa. Es distingeixen 2 espais: l'atrium (pati tancat) i el peristylum (pati porticat) i al voltant d'aquests 2 espais s'articulen les diverses estances. L'accés es fa a través d'un passadís estret on destaca una obertura zenital al centre de la sala amb un impluvium per recollir l'aigua de la pluja. S'obren dos espais comunicats a l'exterior que es feien servir com a botigues on es venien les mercaderies. Al voltant s'obren diverses habitacions. L'atri i el peristil es comuniquen a través d'un passadís i de la sala més gran de la casa, el tablinum, on l'amo rebia els clients. Al voltant del peristil s'obren les estances privades de la casa. Absència de finestres a les habitacions per la intimitat familiar o protecció dels béns. Presència de mobles en les diferents sales, fet que explica la rica decoració pictòrica i musivaria.
Temàtica
Casa unifamiliar on vivien famílies de nivell social i econòmic alt. La seva estructura es va ampliar en contacte amb la cultura grega. Dimensions modestes i sembla que pertanyia a una família de classe mitjana. El nom deriva del mosaic que decora el terra del tablinum on s'hi presenta una escena teatral. Un altre mosaic important és el que decora el passadís de l'entrada: es representa un gos lligat a una cadena amb la inscripció "Cave canem" (alerta amb el gos). Els gossos defensaven la casa i els habitants. Tenia nombroses pintures de temàtica mitològica com ara Ariadna i Teseu, Venus pescadora o Narcís i Sacrifici d'Ifigènia.