Arquitectura Romana: Termes, Basíliques i Temples

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Termes Romanes

Les termes eren un establiment públic per al bany col·lectiu on hi havia tres estances: una per al bany fred (frigidarium), una altra per al bany tebi (tepidarium) i una altra per al bany calent (caldarium). A més, disposaven d'habitacions de serveis: un vestidor (apodyterium), una sauna (laconicum) i un gimnàs (palaestra). Els banys dels homes estaven separats dels de les dones, o bé se'n regulava l'horari d'ús per evitar que coincidissin. Per entrar a les termes públiques s'havia de pagar, perquè les solien administrar societats o persones particulars. Les termes més famoses van ser les de Caracal·la i les de Dioclecià.

Basíliques Romanes

Les basíliques feien diverses funcions de caràcter administratiu, com ara transaccions comercials o reunions de ciutadans, i de tribunal de justícia. En general, les basíliques tenien planta rectangular dividida en tres o més naus separades per columnes; la nau central era més alta i ampla. Són importants la basílica Júlia i la de Maxenci.

Temples Romans

El temple primitiu era circular o de planta quadrada. Més tard, per influència grega, es va construir amb una planta rectangular, sobre un podi. Un pòrtic de columnes (pronaos) precedia l'estança (cella); en aquesta sala hi havia una escultura de la divinitat. Només els sacerdots i el magistrat tenien accés a l'interior. Els fidels es reunien al voltant de l'altar (ara), que hi havia davant l'escalinata, on es feien els sacrificis.

Aqüeductes Romans

Els aqüeductes servien per fer arribar l'aigua a la ciutat a partir d'una séquia que salvava el desnivell de barrancs i forts pendents del terreny. Els aqüeductes començaven allà on hi havia la deu, l'estany o el riu d'on es prenia l'aigua. Aquesta es portava, per mitjà d'una canalització, fins a la ciutat, on s'emmagatzemava en un castell d'aigües, es depurava en uns grans dipòsits i posteriorment es distribuïa a fonts i cases mitjançant canalitzacions de plom o de ceràmica. La part monumental de l'aqüeducte constava d'una sèrie d'arcs, units lateralment. Els aqüeductes tenien una, dues o tres fileres d'arcs superposades, segons l'alçària que havien de salvar. A sobre de l'última hi havia un canal per on fluïa l'aigua. Entre els aqüeductes conservats destaquen el de les Ferreres (Tarragonès) i el de Segòvia.

Arcs de Triomf

Els arcs de triomf s'erigien per perpetuar el record d'un personatge destacat o una victòria militar important. Se solien aixecar al fòrum o als accessos de les ciutats o com a límit d'un territori. No tenien una estructura uniforme. Segons la importància del fet es decorava amb columnes, relleus i estàtues.

Entradas relacionadas: