Arribada de la Dinastia Borbònica i Influència de les Idees Il·lustrades
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,61 KB
Arribada de la Dinastia Borbònica
La qüestió successòria
1700 mor Carles II sense descendència. Al tron hi havia dos candidats: Carles d’Habsburg (fill de l’emperador d’Àustria) i Felip d’Anjou (dinastia dels Borbó, nét de Lluís XIV de França, designat com a successor en el testament de Carles I).
Guerra de Successió (conflicte exterior)
L’accés de Felip al tron espanyol enfortia el poder dels Borbó a Europa, per aquest motiu Gran Bretanya, Holanda i Portugal van declarar el seu suport al candidat austríac (així guanyaven control del comerç i possessions espanyoles).
En conseqüència al 1701 es va signar el Tractat de l’Haia, pel qual va néixer la Gran Aliança (Sacre Imperi, Anglaterra, Holanda, Prússia, Portugal, ducat de Savoia i la majoria d’estats alemanys). Aquests van declarar la guerra a França (Lluís XIV) i a Espanya (Felip V).
En el 1711 mor l’emperador d’Àustria, i n’ocupa el tron l’arxiduc Carles, el qual si pujava al tron espanyol controlaria dos regnes importants. Com a conseqüència Holanda i Gran Bretanya reconeixen a Felip V com a rei → Tractats d’Utrecht i Rastatt. Amb aquest tractat Felip V va salvar el tron.
Guerra civil (conflicte interior)
Inicialment Catalunya va acollir a Felip V, però un bon nombre de catalans no va passar per alt que la presència d’un Borbó podia implantar un sistema polític centralitzador i uniformista (com el que hi havia a França) → sentiment antifrancés. Aquest sentiment es va incrementar quan el nou virrei va violar reiteradament les constitucions catalanes i Felip V va obligar als camperols a allotjar les seves tropes i a pagar forts impostos. Per aquests motius les institucions del Principat van donar suport a l’arxiduc Carles → pacte de Gènova (1705): entrada de Catalunya a la guerra al costat dels austriacistes.
Amb la pau de Utrecht els catalans es van quedar sols davant Felip V. Les revoltes catalanes van fracassar i van ser durament reprimides. Al 1713 només quedaven Cardona i Barcelona. Felip V va demanar la seva rendició, però es va acordar la resistència a ultrança (tot i ser conscients de la impossibilitat de la victòria).
El dia 11 de setembre les tropes filipistes entren a Barcelona. Una setmana després capitulava Cardona, i Catalunya quedava sotmesa per la força de les armes a l’autoritat de Felip V.
Influència de les Idees Il·lustrades
La característica bàsica del pensament il·lustrat és la confiança en la raó i la creença que els homes (amb la intel·ligència) podien entendre i millorar el món → partidaris de l’educació i el progrés. Van sotmetre a critica els fonaments en que es basava la societat estamental, van afirmar la igualtat i e dret a la llibertat de tot el gènere humà.
En economia van defensar un model que garantís la propietat i la llibertat del comerç i la indústria. Van qüestionar el domini de l’Església (els seus privilegis i la visió social conservadora i immobilista). Es van enfrontar a l’absolutisme → contracte entre governants i governats que garantís els drets bàsics de l’individu.
A Espanya la introducció d’aquestes idees va ser lenta i difícil a causa del conservadorisme dels cercles universitaris, l’enorme pes de l’Església i la feblesa de classes mitjanes formades i capaces d’entendre les teories dels nous filòsofs.
A Catalunya va connectar amb erudits, clergues, nobles instruïts i amb les idees i necessitats d’uns grups socials lligats als negocis i al comerç, que van veure un camí per emprendre reformes econòmiques.