Art, Estètica i Creativitat: Una Exploració Visual
Clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,13 KB
Art, Estètica i Creativitat
1. Art: És l'aplicació de l'habilitat i el gust en la producció d'una obra. És l'acte pel qual l'ésser humà expressa i crea allò que és material o immaterial, fent servir matèria, so, expressió, etc. Té una gamma àmplia d'activitats humanes, de creacions i de maneres d'expressar-se en molts camps.
Estètica: Arribem a aquest concepte a partir de l'art, ja que el significat de l'art s'explora dins l'estètica, la qual s'encarrega d'estudiar com l'ésser humà interpreta els estímuls sensorials.
Creativitat: S'associa amb la imaginació i el pensament divergent (es replanteja un assumpte des de diferents angles, intuïció, memòria). Es nodreix de coneixements de l'inconscient (desbloqueja imatges, idees o experiències passades).
Els Moviments d'Avantguarda i el Mercat de l'Art
2. Moviments d'avantguarda: Configuració de molts moviments artístics, anomenats ismes, que s'interrelacionen. Són un conjunt de tendències artístiques i literàries que van sorgir al segle XX, a França i Itàlia, i que suposen una ruptura amb els models artístics anteriors.
El marxant: Nou tipus de col·leccionista que sorgeix amb una nova classe social: la burgesia. Paul Durand, protector dels impressionistes i de tots els artistes que trenquen amb l'art oficial, va impulsar una iniciativa privada que incloïa exposicions, revistes especialitzades, contractes i la promoció d'artistes estrangers (com Van Gogh). Aquesta figura assegurava el monopoli als artistes, controlant preus i producció, i atorgant-los valor econòmic.
La crítica: En el món de l'art existeixen l'artista, el públic, i al mig, la figura del crític. La seva funció és la de mediador i preservar certes regles de bellesa. El seu paper és fer arribar, entendre i donar a conèixer l'art.
L'Educació Visual i l'Habilitat Artística
3. Educació visual: Ens prepara per pensar, comprendre i comunicar-nos. La plasticitat de la creació artística fa possible una educació integral des de les arts, facilitant el procés de creació de l'ésser humà. L'exploració crítica, interpretativa, creativa i expressiva és fonamental en el desenvolupament.
Habilitat artística: És una activitat de la ment que involucra l'ús, la transformació i la creació de símbols, ja que es considera un àmbit d'ús humà de símbols.
- Referents:
- Salvador Dalí (segle XX): Màxim representant del surrealisme, influït per l'art renaixentista.
- Pablo Picasso: Creador del cubisme, que va abordar molts gèneres.
Anàlisi d'Obra i Plàstica a l'Escola
4. Obra: Construcció de diferents dibuixos que s'intenten relacionar. Colors, formes, sense història, dibuix des del seu punt de vista, diferents materials. Intenta representar la nit, però no fosca. Què ens transmet? Tècniques.
Plàstica a l'escola: L'objectiu és ajudar a adquirir uns hàbits, com saber observar, comunicar, expressar, etc., en un món sensorial. L'ambient és un factor clau.
Opinió: Les imatges són la representació del llenguatge visual, no són neutres i ens transmeten coneixements i emocions. Podem analitzar-les i tenir un criteri propi en la societat actual. El llenguatge visual és més fàcil i directe, ja que és intuïtiu i universal.
Dos arguments que acaparen l'interès dels ensenyants d'art són els de Rudolf Arnheim: veure és pensar (les obres visuals són una forma de coneixement) i la seva contribució a diferents disciplines.
El Dibuix i la Forma
5. El dibuix: Conjunt de formes representades per línies i taques. Projecten o dissenyen una idea. Utilitzen eines com: llapis, ploma, carbonet, etc.
- Dibuix a mà alçada: sense recolzar la mà.
- Dibuix del natural: copiant directament d'un model.
- Dibuix lineal: delineació amb segments de línies geomètriques.
Classificació:
- Dibuix artístic: representa les formes tal com percep la realitat. Té com a finalitat la comunicació d'idees i sentiments.
- Dibuix tècnic: la base de qualsevol projecte constructiu. La seva finalitat és representar els objectes de la manera més exacta possible. S'acompanya d'eines.
Forma: Aparença de tot el que veiem. Sorgeixen com a conseqüència de la interpretació de les imatges. Identifiquem el que ens envolta gràcies a la forma. En aquest procés influeixen les nostres experiències, vivències, estat emocional, etc. Per tant, és tot aquell element que té un contorn i una estructura.
Tipus: naturals i artificials (orgàniques i geomètriques).
Representació: es classifiquen en figuratives (més semblants a la imatge real) i abstractes (representen sensacions).
Pot representar: contorn, silueta i contorn interior.
Perspectiva: lineal o aèria.