Autoria i Participació en Dret Penal: Conceptes i Formes

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB

Autoria i Participació

Conceptes Doctrinals d'Autors

La primera condició per poder ser autor és haver realitzat un acte conscientment. L'autor realitza un tipus de delicte descrit en la llei expressament, mentre que el partícip no. Pot haver-hi un autor sense partícip, però no partícip sense autor. Dins de les doctrines que distingeixen els autors i partícips, es distingeixen el concepte subjectiu de l'autor i els diferents conceptes objectius.

Concepte Subjectiu d'Autor

Busca una línia de separació entre autors i còmplices. El concepte subjectiu d'autor és l'animus auctoris, que diferenciarà a aquests dels partícips, que actuaran amb consciència d'intervenir en un fet amb animus socii.

Concepte Objectiu d'Autor

Concedeixen caràcter determinat als aspectes externs de la conducta. Hi ha dues postures:

  1. Concepte objectiu-formal: Serà autor qui hagi realitzat un acte executiu típic, mentre que qualsevol altra contribució material relegarà el subjecte a la condició de partícip.
  2. Concepte objectiu material: Busca la separació entre partícips i autors en funció de les aportacions objectives. Sosté que l'autor és el que aporta la contribució més important en la línia de la causalitat eficient.

Concepte d'Autor en el Dret Espanyol

Autor del delicte és qui realitza el tipus legal corresponent. Són autors els que realitzen el fet per si sols, conjuntament o per mitjà d'una altra persona que utilitzen com a instrument, i només pot ser autor qui ha actuat de manera que el fet típic li pugui ser imputat objectiva i normativament. El Codi Penal utilitza dos conceptes diferents per separar entre els que són autors i els que seran considerats com a tals:

  1. Autoria en sentit estricte o material: Compren els qui realitzen el fet per si sols, conjuntament o per mitjà d'un altre de qui se serveixen com a instrument.
  2. Autoria en sentit ampli o formal: Inclou la inducció i la cooperació necessària. Aquestes conductes són, en propietat, conductes de participació.

Formes d'Autoria

  1. Autoria immediata: L'autor immediat és aquell qui, mediatament o immediatament, sol o amb altres, realitza accions típiques i domina objectivament i positivament el curs causal de manera que, en els delictes de resultat, aquest li sigui objectivament imputable.
  2. Coautoria: Es dóna quan diversos subjectes, sobre la base d'una divisió del treball acordada, determinen objectivament i positivament de manera conjunta l'acció o les accions típiques, o quan cada un d'ells determina, en execució del pla comú, una de les diverses accions descrites en el tipus. Es tracta de la realització conjunta i de mutu acord del fet. Hi regeix el principi d'imputació recíproca, en virtut del qual s'atribueix a cada un el fet com un tot global.
  3. Autoria mediata: Qui realitza el fet per mitjà d'altri de qui se serveixen com a instrument. En aquests casos, l'autor realitza el tipus penal però no l'executa directament, sinó per mitjà d'una altra persona que actua com a instrument de la seva voluntat. L'element determinant d'aquesta modalitat d'autoria és la falta de llibertat per part de l'instrument.

Entradas relacionadas: