Avaluació del Desempeny i Valors Ètics Empresarials
Clasificado en Matemáticas
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,61 KB
Avaluació del Desempeny
L'avaluació del desempeny és un procés continu i sistemàtic que realitza una organització per mesurar el valor que els treballadors aporten a la mateixa. Es centra en l'anàlisi de les següents variables:
- Competències tècniques o personals: que el treballador ha d'usar en el seu lloc de treball.
- Objectius marcats: planificats per a la seva consecució.
L'avaluació del desempeny té una utilitat molt significativa:
- Permet detectar si la persona elegida s'ajusta a les exigències per ocupar el lloc de treball.
- Ajuda a determinar una part del salari del treballador en funció de la consecució d'objectius.
- Detecta els punts forts del treballador permetent saber què fa bé, així la direcció disposa de dades concretes per a la promoció del treballador i felicitar-lo quan aconsegueix superar les expectatives.
- Enforteix els comportaments positius del treballador detectats en l'avaluació quan els resultats li són comunicats, augmentant els llaços de l'empleat amb l'empresa.
- Detecta àrees de millora en què el treballador ha de concentrar esforços per aconseguir superar els aspectes negatius que s'aprecien en el seu acompliment.
- Millora la comunicació entre el cap i l'empleat al tenir que fer un seguiment dels objectius i tornar-los a plantejar contínuament.
- Permet descobrir les necessitats de formació que tenen els treballadors.
Avantatges Ètics Empresarials
- Increment de la motivació per al treball i satisfacció dels treballadors: no es deu exclusivament a motius com la remuneració o el prestigi social, sinó també al respecte pels valors ètics que motiven les persones i afecten el rendiment i l'actitud, alhora que atrau treballadors de major qualificació.
- Genera cohesió cultural: proporcionant una cultura d'empresa forta, un signe distintiu davant la competència. Es construeix a partir de les actuacions i actituds de les persones que formen l'organització, sustentada en valors i criteris compartits.
- Millora la imatge empresarial: una bona reputació en els negocis és un dels principals actius empresarials. Quan una empresa actua malament, ja sigui incomplint promeses, no donant la qualitat que ofereix el producte o donant un mal servei, es produeixen queixes, es crea mala reputació i les vendes cauen. I al revés, una bona reputació genera confiança entre els diferents grups que interactuen amb l'empresa.
- Evita casos de corrupció: gràcies a polítiques clares que presten atenció als possibles conflictes d'interessos.
Tipus de Valors Empresarials
- Valors finals: associats amb la visió de l'empresa i la seva missió.
- Valors finals associats a la visió: donen sentit i cohesionen els esforços de l'empresa. Es refereixen al tipus de negoci que es vol arribar a ser, la dimensió a assolir i la diferenciació que es vol aconseguir.
- Valors finals associats a la missió: relacionats amb la missió econòmica de l'empresa, la rendibilitat que dóna beneficis i la missió social que genera l'empresa, tant generals com específics en funció de l'activitat.
- Valors instrumentals o operatius: associats a la forma de pensar i fer les coses, són medis tàctics, principis que han de regir la conducta de l'empresa per assolir la missió i la visió. Els valors instrumentals mostren com s'aconsegueix la missió i la visió.