Avaluació i Programació Didàctica d'Informàtica 4t ESO: Guia Completa
Enviado por Pedro Ferrandiz y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,31 KB
Avaluació
Aquest component ha de donar resposta a les preguntes què, quan i com avaluar, per tal de valorar els resultats obtinguts per l'alumnat en el procés avaluador.
Què avaluar?
- És una estratègia intrínseca del procés d'ensenyament-aprenentatge.
- L'avaluació es pot considerar una eina per aprendre a aprendre.
- S'ha de qualificar l'alumne, però avaluar és molt més que qualificar.
- Els continguts de l'avaluació seran el reflex de cadascun dels objectius didàctics.
Quan avaluar?
- Avaluació inicial: conèixer el grau de competència amb els objectius.
- Avaluació formativa: conèixer el procés d'aprenentatge que segueix l'alumne i poder revisar la metodologia didàctica.
Els moments per a l'avaluació es corresponen amb les seves fases: avaluació inicial, per conèixer el grau de competència que cada alumne/a té en relació amb els objectius establerts; avaluació formativa o reguladora, per conèixer el procés d'aprenentatge que segueix l'alumnat i poder revisar, si escau, la metodologia didàctica; i avaluació final, per conèixer el grau d'assoliment dels objectius i el procés d'aprenentatge que l'alumnat ha seguit.
Ha de permetre vincular les decisions del professorat amb la pràctica a l'aula. Per això, cal diferenciar entre l'avaluació dels aprenentatges (funció qualificadora/certificadora) i l'avaluació per a l'aprenentatge (funció formadora/reguladora). Mentre que la primera només es fixa en els resultats finals, sense tenir en compte el procés ni el progrés de l'alumnat, la segona incorpora l'avaluació com una eina més. Avaluar per a l'aprenentatge implica considerar l'autoavaluació i la coavaluació, entre d'altres, com a eines per aprendre a aprendre. En síntesi, si bé s'ha de qualificar l'alumnat, cal considerar que avaluar és molt més que qualificar, i s'ha de fer ús del seu potencial per a l'aprenentatge. La pròpia formalització dels objectius en clau de competències és el referent dels corresponents indicadors o criteris de l'avaluació. Segons la quantitat i les característiques dels continguts relacionats amb cada objectiu, tindrem un o més criteris.
Com avaluar?
Les activitats per al coneixement dels resultats del procés d'aprenentatge estan directament relacionades amb les característiques dels continguts a avaluar. Per tant, en la majoria de casos no és indispensable fer un exercici dissenyat únicament amb la finalitat d'avaluar, sinó que cal triar quines de les activitats d'ensenyament i aprenentatge s'usen amb finalitats d'avaluació. Per aquest motiu pot ser útil disposar d'un espai en el format de la programació per assenyalar, si és el cas, amb quin criteri d'avaluació es relaciona l'activitat. Cal tenir present que per avaluar el grau d'assoliment de les competències cal dissenyar activitats complexes d'aplicació de coneixements; en conseqüència, caldrà seleccionar quines de les activitats programades ens permeten mesurar-ho. Aquest fet no invalida que, en determinades circumstàncies, pugui ser necessària una prova final, oral o escrita, però cal ser conscient que ens donarà només una informació parcial de tot allò que s'ha anat aprenent al llarg de la unitat didàctica.
Pel que fa referència a la matèria d'Informàtica, els criteris de valoració establerts d'acord amb les qüestions desenvolupades amb els epígrafs anteriors són:
- Aplicar tècniques d'edició digital a imatges fotogràfiques.
- Realitzar fotografies en format digital, editar-les i modificar-ne el format.
- Capturar, editar i muntar fragments de vídeo amb àudio.
- Integrar diferents elements (text, imatge, so) en un mateix contingut a través d'una aplicació multimèdia.
- Dissenyar i fer presentacions destinades a recolzar el discurs verbal en l'exposició d'idees i projectes, integrant-hi elements multimèdia.
- Desenvolupar continguts per a la xarxa Internet, incorporant-hi recursos multimèdia i aplicant estàndards d'accessibilitat.
- Treballar com a usuaris en xarxes locals. Instal·lar aplicacions i compartir documents.
- Connectar dispositius sense fil a la xarxa.
- Participar en comunitats virtuals, interactuant de forma activa a les webs, adoptant actituds i conductes adequades, amb respecte als drets i intercanvis de continguts i entorns de treball.
- Identificar els models de distribució de continguts a Internet, respectant-ne les particularitats a l'hora d'utilitzar-los i compartir-los.
Introducció
Títol
Programació didàctica INFORMÀTICA 4t ESO
Programació
- Eina servei professorat.
- → Perquè ajuda a anticipar el que s'ha de fer a l'aula.
- Comunicació professional.
- Seguiment d'actuacions previstes.
- Garanteix continuïtat educativa.
- Projecte adaptatiu → avaluació → adaptació → reelaboració.
Una programació no té sentit si no es reflecteix a l'aula.
Ensenyament amb competències: renúncia a les disciplines, tot transversalitat.
Competència bàsica → capacitat d'actuar amb eficàcia davant un tipus definit de situacions.