Els Avantatges Competitius i la Dimensió de l'Empresa
ELS AVANTATGES COMPETITIUS DE L'EMPRESA
Un cop de l'anàlisi extern, el següent pas és l'intern. L'anàlisi intern té com a objectiu identificar dins de l'empresa els punts febles que ha de millorar i els punts forts que ha d'aprofitar per formular després la millor estratègia empresarial, per distingir-se dels seus rivals. Per això sorgeix l'avantatge competitiu, el conjunt de característiques internes que l'empresa ha de desenvolupar per obtenir i reforçar una posició d'avantatge davant dels seus competidors i obtenir més beneficis i rendibilitat.
Un instrument molt utilitzat és la cadena de valor. El valor és la quantitat de diners que els compradors estan disposats a pagar per producte que l'empresa ofereix i com més diners paguin millor. Llavors la cadena de valor consisteix en analitzar per separat el valor i el cost, ja que cada activitat genera una part del valor associat del producte final. Les activitats de la cadena de valor es poden classificar en dues categories:
- Les primeres són aquelles que formen el procés de transformació bàsic de l'empresa i són les següents tasques:
- Logística interna: activitats relacionades amb l'emmagatzematge, el control d'estoc i distribució interna de primeres matèries.
- Producció: transformació de les primeres matèries.
- Logística o distribució externa: activitats de transport i de distribució dels productes acabats als clients.
- Màrqueting i vendes: activitats amb la venda dels productes o la promoció d'aquestes.
- Servei postvenda: activitat un cop ja s'ha venut el producte o servei per reforçar la imatge i argument perquè tornin a comprar els productes.
LA DIMENSIÓ I LES ESTRATÈGIES DE CREIXEMENT
El creixement de l'empresa es produeix quan té lloc un augment de les dimensions de l'empresa o el seu volum d'operacions. En canvi, es parla de desenvolupament quan es fa referència a canvis qualitatius en les característiques dels negocis de l'empresa.
La petita i mitjana empresa
La supervivència en aquest món global de la petita i mitjana empresa depèn en part del seu creixement i desenvolupament de cara al futur. Es considera mitjana empresa aquella companyia que ocupa menys de 250 persones, els seus ingressos són superiors a 50 milions d'euros i el seu balanç no supera 43 milions d'euros. Una petita empresa és aquella que té menys de 50 persones, i els ingressos i el balanç no superen els 50 milions d'euros.
En general les PIME són menys competitives principalment per les raons següents: presenten nivells de productivitat de treball inferiors, una inferior actuació internacional en comparació amb la gran empresa, uns forts dèficits en activitat innovadora, ja que no inverteixen en I+D per pocs recursos financers, operen amb productes relativament madurs, amb un posicionament en el mercat sovint poc diferenciat i de baix valor afegit. També cal tenir en compte que les grans empreses també tenen els seus inconvenients de cara a l'eficiència, a l'augment de la burocràcia i la complicació, i que són poc flexibles.
Creixement intern i extern
El creixement intern es dóna quan l'empresa realitza un augment de la seva dimensió per mitjà d'inversions a la seva pròpia estructura. Té avantatges el creixement intern: permet l'adquisició de factors més recents, presenta la possibilitat d'un creixement molt planificat, optimitzant.
En canvi el creixement extern consisteix en l'ampliació de la capacitat i del volum d'operacions per mitjà d'adquisició, la participació o el control d'altres empreses ja existents. Aquest també presenta les seves avantatges respecte de l'intern, destaquen: un important estalvi de temps, ja que és més ràpid, permet augmentar la dimensió. Pot ser l'única manera de superar una determinada barrera d'entrada a un sector i també és més fàcil d'utilitzar en mercats o sectors madurs.
Per una altra banda el creixement extern, per exemple per mitjà de l'adquisició d'empreses és més car i presenta problemes d'integració. Existeixen dues vies per formular estratègies de creixement extern: per integració social que d'aquests n'hi ha dos formes, per fusió i per participació de societats.