Barcino: La Barcelona Romana i les seves Meravelles Antigues
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB
La Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino
La Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, nom complet de la Barcelona romana, va ser fundada cap a l'any 14 aC per l'emperador August, un cop acabades les guerres càntabres. Va ser construïda en territori de la tribu ibèrica dels laietans, sobre el cim d'un turó anomenat Taber, delimitada pels rius Besòs i Llobregat, i entre Collserola i el mar. Tenia una estructura de rectangle, tot i que escapçada per les cantonades per adaptar-se al territori.
Estructura Urbana de Barcino
El Decumanus Maximus s'estenia des de la porta, de la qual encara tenim restes a la plaça Nova, pels carrers del Bisbe, Ciutat i Regomir. El Cardo Maximus anava des de la plaça de l'Àngel i el carrer Llibreteria, fins a l'encreuament dels carrers Call i Avinyó, aproximadament. Els dos carrers principals es creuaven al fòrum, aproximadament on ara es troba la plaça de Sant Jaume.
El Fòrum i el Temple d'August
Allà s'aixecava un temple hexàstil dedicat a August, del qual encara es conserven quatre columnes corínties i part del pòdium.
Altres Restes Romanes a Barcelona
També tenim restes de dos complexos termals (un a la plaça de Sant Miquel i l'altre prop del mar), de diferents locals i domus, així com restes d'una necròpolis (a l'actual plaça de la Vila de Madrid), amb els tipus més freqüents de sepultura romana de categoria humil. L'aprovisionament d'aigua es feia a través d'un aqüeducte, del qual encara podem veure les restes d'alguns arcs encastats a la paret d'un edifici. L'aqüeducte arribava a la muralla al costat de la Porta Praetoria de l'actual plaça Nova (Portal del Bisbe), on se n'han conservat restes que han permès la reconstrucció de l'arcada final.
Les Muralles de Barcino
Les restes més ben conservades, però, són les de la doble muralla de la ciutat. La muralla fundacional era una edificació relativament senzilla i poc reforçada. A finals del s. II dC o als inicis del IV dC, per motius de seguretat i coincidint amb les incursions bàrbares, la ciutat va construir una altra muralla, fortificada amb moltes torres, que seguia el perímetre de l'original, amb un sortint irregular anomenat castellum a l'extrem proper al mar. Actualment, es poden veure trams de l'antiga muralla romana i d'alguna de les torres en diversos punts del casc antic de la ciutat.