Barreres arquitectoniques i adaptacions esportives

Clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB

Barreres arquitectoniques

Tots aquells agents materials o contextuals que dificulten la mobilitat i maniobrabilitat de la persona amb discapacitat en el medi. TIPUS DE BARRERES:

  • Urbanístiques

    Voreres (esglaons massa alts), Rampes (màxim de pendent de 8%), Cabines (malament col·locades), Semàfors (senyal acústic).

  • En l'edificació pública o privada

    Escales i esglaons, amplada de les portes, amplitud de l'espai, alçada dels objectes (timbres...), lavabos, vestidors, ascensors.

  • Els transports

    Públic i aparcament (1 plaça per a cada 50).

TIPUS DE BARRERES APLICADES AL MÓN DE L'ESPORT

  • Dificultats en l'esport

    - Dificultat de maniobra

    - Dificultat per salvar desnivells

    - Dificultats per arribar a objectes

    - Dificultats de control

DAVANT DE LA BARRERA L'ADAPTACIÓ

Sempre tindrem en compte:

  • Aspectes a considerar

    - La seguretat que oferim

    - L'accessibilitat a les instal·lacions, l'entorn i als serveis

    - La normalització de les activitats

Goalball

Terreny de joc: Rectangle de 18m de llarg i 9m d'ample. Dividit en 6 àrees: àrea de l'equip, àrea de llançament, àrea neutral, àrea de banquetes, línies del camp, terreny de joc. Natació: Discapacitat visual. - S11: nadadors amb incapacitat per veure i estan considerats com a cecs totals. Tenen que dur ulleres opaques i necessiten que algú els hi doni un cop a prop de la paret per realitzar el viratge. Nadadors cecs. - S12: nadadors que poden reconèixer formes i tenen certa capacitat de visió. Deficients visuals. - S13: nadadors amb millor visió, però que legalment tenen un problema de deficiència visual. Deficients visuals. - S14: Per a discapacitats intel·lectuals. - S1 a S10: Engloben paràlisi cerebral, sent el S1 els més afectats i el S10 els menys afectats. En aquest esport, els nadadors es classifiquen en funció de com els afecta la seva discapacitat a l'hora de participar en cada estil.

Hípica

Doma clàssica: És l'harmonia entre el jinete i el cavall a través de la qual es realitza una sèrie de moviments de gran dificultat que apareixen indicats seguits d'un programa. Equinoteràpia: Serveix per a la rehabilitació per a gent discapacitada (física o psíquica) a través del cavall. Va sorgir a l'antiga Grècia per prevenir i curar lesions o trastorns, que al llarg del temps s'ha anat expandint per Europa. Principis terapèutics: 1. Transmissió de calor corporal del cavall, que és aproximadament dos graus més elevat que el de l'ésser humà. 2. Transmissió d'impulsos rítmics del cavall al genet, els galops del cavall. 3. Transmissió del patró de locomoció tridimensional que és equivalent a la marxa humana i ajuda a les persones amb discapacitat física sobretot a notar sensacions de caminar. Beneficis: Físics, Psicològics, Educatius, Socials.

Futbol

Modalitats: - Futbol 5 per cecs: oficial internacional. Pilota amb sistema de soroll per poder localitzar-la, antifaç obligatori per tots menys pel porter, genollera i colzeres d'ús opcional. - Futbol 7 per amputats: oficial internacional. 2 crosses obligatòries, pròtesi quan falten les dues cames i només es pot posar una, espinilleres obligatòries. - Futbol sala: provincial a Murcia. Ús de caminadors, cadires, crosses segons la necessitat personal de cada jugador, objectes protectors com genolleres o guants d'ús opcional. Adaptacions Futbol 5: Pilota sonora, Àrea lateral amb mur perquè no hi hagi fora de banda, No hi ha fora de joc. Això fa que les accions gairebé no es parin. Hi ha un guia darrere de cada porteria que fa soroll amb un pal de ferro per orientar-los.

Entradas relacionadas: