Biodiversitat i Canvi Industrial a Catalunya: Anàlisi i Adaptació
Enviado por gonzogarcia13 y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,54 KB
Biodiversitat a Espanya: Un Tresor Natural
Biodiversitat: Espanya és un territori amb una gran biodiversitat, ocupant el segon lloc a Europa després de les selves tropicals. Aquesta característica és un gran patrimoni natural i s'explica per tres factors:
Factors que Afavoreixen la Biodiversitat
- La situació: La posició de la Península Ibèrica a l'extrem sud-occidental d'Europa afavoreix la presència de dos grans dominis vegetals del planeta: l'atlàntic i el mediterrani. A les Canàries, hi preval el domini macaronèsic.
- L'efecte refugi: Durant els grans períodes glacials, la Península va servir de refugi a espècies vegetals i animals europees. Mitjançant les migracions d'animals i les llavors de vegetals que arribaven del nord d'Europa. També va acollir espècies animals africanes que travessaren l'estret de Gibraltar aprofitant èpoques en què el nivell de l'aigua era molt baix. Per adaptar-se, la flora i la fauna van desenvolupar característiques pròpies generant noves espècies. L'aïllament va accentuar la diferenciació fins que es van crear endemismes que provocaren diferències genètiques.
- La presència de sistemes muntanyosos: Els nombrosos sistemes muntanyosos i la Meseta reprodueixen en altitud la gradació vegetal que també es dóna entre el nord i el sud d'Europa.
Canvi Industrial a Catalunya: Adaptació i Competitivitat
Canvi industrial a Catalunya: La indústria catalana està canviant de model per adaptar-se a les circumstàncies d'una Europa més integrada i d'un món més globalitzat, en el qual les empreses localitzen els establiments industrials a llocs que ofereixen avantatges comparatius, especialment mà d'obra més barata.
Estratègies per Mantenir la Competitivitat
La indústria catalana, per mantenir la competitivitat, ha seguit un procés d'automatització i d'informatització dels processos productius. També ha deslocalitzat part de la producció, reservant per a la seu central a Catalunya les operacions més qualificades i de més valor. Seguint les recomanacions de la UE a l'agenda de Lisboa, Catalunya fomenta la recerca i la innovació i fa un procés de transició cap a un model econòmic en què el coneixement esdevé l'instrument competitiu principal. L'objectiu és augmentar l'ocupació en els camps de la innovació, el disseny, el control de qualitat, la implantació de programes informàtics, la promoció, les vendes i la distribució.