Biologia Cel·lular: Conceptes i Processos

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,62 KB

Conceptes Clau de Biologia Cel·lular

Microscopi: Instrument per a observar objectes petits. Membrana plasmàtica: Capa que envolta la cèl·lula on es produeixen intercanvis de matèria, energia i informació. Citoplasma: Material aquós delimitat per la membrana plasmàtica. Material genètic: Component cel·lular encarregat de controlar el funcionament, emmagatzemar i transmetre la informació hereditària. Procariota: No hi ha membrana nuclear i el material genètic es troba en contacte amb el citoplasma. Eucariota: Presenten una membrana nuclear doble que separa el material genètic del citoplasma. Enzim: Proteïna elaborada per les cèl·lules a partir d'aminoàcids, glucosa. Colesterol: Lípid esteroide, component important de les membranes cel·lulars, precursor d'hormones sexuals. Cel·lulosa: Polisacàrid fibrós i insoluble en aigua; proporciona força tensora. Lignina: Substància que acompanya la cel·lulosa dels teixits llenyosos.

Nutrició Cel·lular

Nutrició cel·lular: Processos necessaris per a obtenir matèria i energia de l'exterior. Difusió: Desplaçament de les molècules des de zones on es troben concentrades a través de la membrana. Osmosi: Difusió del dissolvent, només deixa passar determinades molècules, com l'aigua. Permeases: Proteïnes que transporten substàncies a través de la membrana que necessiten energia per a dur a terme la seva funció. Endocitosi: Procés de captura de matèria de l'exterior mitjançant un plegament.

  • Fagocitosi: Captura de matèria sòlida.
  • Pinocitosi: Substàncies dissoltes en medi líquid.

Tipus d'Energia

Energia química: Associada a reaccions químiques que uneixen els àtoms; pot alliberar energia (reaccions exotèrmiques), utilitzada per tots. Energia lluminosa: Associada a la radiació electromagnètica pel sol, fonamental; actuen com a transformadors d'energia.

Tipus de Nutrició

Heteròtrofa: Animals, fongs, protozous i molts bacteris; font d'energia química i matèria orgànica. Autòtrofa: Utilitzada per plantes, algues i alguns bacteris; font d'energia lumínica i matèria inorgànica.

Sensibilitat i Resposta Cel·lular

Pèptid: Molècula formada per la unió d'aminoàcids. Sensibilitat: Capacitat de respondre davant senyals internes o externes. Estímuls: Agents de naturalesa física o química que afecten i provoquen canvis.

Organismes Unicel·lulars

Poden alliberar molècules que formen senyals perquè altres responguin; alliberen pèptids i actuen com a senyals perquè la mateixa espècie es prepari per a la fusió.

Organismes Pluricel·lulars

S'especialitzen en l'emissió d'estímuls i formen part de complexos sistemes de control, hormones; actuen com a estímul sobre altres i provoquen respostes.

Resposta: Canvis físics i químics. Enquistament cel·lular: Forma de resistència d'alguns microorganismes; produeixen una coberta resistent al voltant. Tropismes i tactismes: Respostes permanents davant un estímul; si es manifesten són tropismes, si impliquen canvis, tactismes. Nàsties: Respostes no permanents, plantes, desplaçament sense orientació.

Moviments Cel·lulars

Moviment ameboide: Cèl·lules sense membranes emeten prolongacions del citoplasma anomenades pseudopodis. Emissió gràcies a l'activitat coordinada que constitueixen el citoesquelet. Moviment vibràtil: Espermatozoides, per vibració de la membrana, allargades i poc nombroses (flagels), curts i abundants (cilis); estructures derivades del centrosoma. Moviment contràctil: Moviment de les cèl·lules, una direcció fixa i escurçaments i estiraments per a fer possible la contracció i relaxació dels músculs.

Tipus de Cèl·lules

Cèl·lula Animal (10-30 µm)

Centrosoma, membrana plasmàtica, citoplasma, nucli, nuclèol, ribosomes, mitocondris, aparell de Golgi, reticle endoplasmàtic rugós i llis, lisosomes.

Cèl·lula Vegetal (10-100 µm)

Membrana plasmàtica, citoplasma, nucli, nuclèol, ribosomes, mitocondris, aparell de Golgi, reticle endoplasmàtic rugós i llis, paret cel·lular, cloroplasts, vacúols.

Fongs (100 µm)

Entradas relacionadas: