Bretxa Digital i Funcions Clau de l'Educació
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB
Bretxa Digital i Impacte Social de les TIC
La bretxa digital és una de les grans conseqüències de l'impacte social de les tecnologies de la informació i la comunicació. Les noves tecnologies estan produint diferències en les oportunitats de desenvolupament de les poblacions, els grups i els individus, establint-se una distància entre aquells que tenen o no tenen accés a les noves tecnologies.
Tipus de Bretxa Digital
Avui dia es proposen 3 tipus de bretxa digital:
- La d'accés, basada en les persones que poden o no accedir a les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
- La d'ús, basada en les persones que saben utilitzar-les i les que no.
- La de qualitat de l'ús, basada en les diferències entre els mateixos usuaris.
Enfocaments de la Bretxa Digital
Des d'aquesta triple perspectiva, el concepte de bretxa digital incorpora els següents enfocaments:
- L'enfocament cap a la infraestructura: la possibilitat de disposar d'ordinadors connectats a la xarxa mundial. Això inclou el problema de servidors. Els països del sud continuen sent dependents dels equipaments del nord.
- L'enfocament cap a la capacitació: la capacitat d'usar aquestes tecnologies. També hi ha una diferència relacionada amb les habilitats i capacitats per utilitzar adequadament la tecnologia i no sols amb la possibilitat de disposar d'ordinadors.
- L'enfocament cap a l'ús dels recursos: es refereix a la limitació que tenen les persones per utilitzar els recursos disponibles en la xarxa. En els últims temps, es contemplen les possibilitats d'utilitzar la tecnologia no sols per accedir a la informació, el coneixement, sinó també a un nou mode d'educació i aprofitament de les noves oportunitats com el desenvolupament dels negocis, l'atenció mèdica en línia, el gaudi de noves formes d'entreteniment i oci, etc.
Funcions de l'Educació en la Societat
Funció Econòmica
Aquesta funció és fonamental per ingressar en el món laboral: formar la població activa, qualificant-la per a l'exercici professional. L'organització i el funcionament de l'escola estan bàsicament determinats per les seves funcions de capacitació i socialització per al treball. A la institució escolar se li encomana la funció de proporcionar a l'individu uns coneixements i habilitats que l'integrin, laboral i socialment, en la societat. Les competències formatives són sancionades per mitjà d'un variat i complex sistema de certificacions, titulacions i credencials, i es distribueixen de manera desigual tractant de reproduir l'estratificació social vigent.
Formació Ciutadana
L'educació per a la convivència democràtica és una parcel·la fonamental en la socialització de les noves generacions. L'escola ha estat un instrument privilegiat per a l'articulació de la consciència nacional i de la ciutadania, és a dir, per al desplegament de les identitats comunes i l'adscripció a un territori definit per un estat. L'expansió dels sistemes educatius va contribuir de manera decisiva a la construcció i al manteniment de la nació i de les identitats de base nacional.
Reproducció o Canvi Social
Podem entendre-ho en un doble sentit: reproduir la societat política existent o reproduir les classes socials a l'interior de la societat. El primer es refereix a la perpetuació dels models polítics; el segon, a la dels membres de les distintes classes socials. En l'un i l'altre cas, l'educació formal té un paper decisiu. L'educació escolar té una dimensió contradictòria: tant pot servir per a la reproducció com per al canvi. Tal dimensió és una de les característiques inherents a qualsevol institució social.