Canvi Social: Característiques, Conceptes i Factors Clau
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB
Característiques Essencials del Canvi Social
- És necessàriament un fenomen col·lectiu: ha d’implicar una col·lectivitat o bé un sector important de la societat.
- És un canvi apreciable en el temps: ha de ser identificable respecte a un punt de referència en el passat, en relació amb el qual es pugui dir que ha canviat i en quina mesura.
- Mostra una certa permanència: les transformacions observades no poden ser només superficials o efímeres.
- Afecta el curs de la història d’una societat: la història d’una societat determinada hauria estat diferent si no hi hagués hagut aquest canvi.
Conceptes Clau per Analitzar el Canvi Social
- Factors del canvi
- Són elements d’una situació social determinada que, pel simple fet d’existir o per l’acció que exerceixen, comporten o produeixen el canvi.
- Condicions del canvi
- Són els elements de la situació que afavoreixen o desafavoreixen, activen o frenen, la influència d’un o més factors del canvi. Els factors i les condicions del canvi són elements complementaris.
- Agents del canvi
- Són les persones, els grups, les associacions, etc., que introdueixen el canvi, el sostenen, el fomenten o s’hi oposen.
Factors del Canvi Social: Determinisme vs. Relativisme
Hi ha dues posicions sobre els factors del canvi social:
- Una considera que un o uns determinats factors tenen una influència decisiva en el canvi (els deterministes).
- L’altra defensa que el canvi només és comprensible com a fruit d’una pluralitat molt gran i combinada de factors (els relativistes).
El Factor Demogràfic en el Canvi Social
La distribució de la població fa més propensa una societat a uns determinats canvis. Per exemple, una societat en què la mitjana d’edat és elevada segurament serà més conservadora que una altra amb predomini de població més jove. El fet que hi hagi un creixement demogràfic elevat o, contràriament, una taxa de natalitat baixa, farà que altres factors passin a tenir un paper important o no.
Un altre exemple: la taxa de natalitat baixa en una societat rica com la nostra fa que hi hagi una gran necessitat de mà d’obra estrangera que satisfaci les necessitats del sistema productiu i que, a més, contribueixi a mantenir l’estat del benestar mitjançant les cotitzacions a la Seguretat Social. Els països d’origen d’aquestes persones solen tenir un creixement demogràfic alt i una pobresa relativa o absoluta, i la mà d’obra qualificada tendeix a buscar retribucions més bones en societats riques.