Casa Kaufman de Frank Lloyd Wright
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,32 KB
1936
Frank Lloyd Wright
Tipología: unifamiliar
Materials: formigó armat, vidre, alumini
Estil: organicista
Bear Run, Pensilvània, EUA
Context (1867-1959)
Entre el 1887 i el 1959 va treballar a Sullivan (Chicago) però va considerar que hi havia excés de funcionalisme i va decidir desenvolupar una arquitectura en la qual les construccions s'han de relacionar amb l'entorn natural mentre segueix sent funcional per a l'home. A mitjans del segle XX construeix casa seva (casa de la pradera), on aplica el concepte organicista. Mor als 91 anys. La seva última obra està al museu Guggenheim a Nova York en 1959.
Anàlisi formal
- Estructura general: casa construïda per planols geomètrics superposats que donen un sentit d'horitzontalitat contrastat pel sentit vertical dels murs de pedra i xemeneies. Els planols horitzontals són de formigó. Sembla que l'edifici s'expandeixi per la natura. Aquesta està formada per nivells que s'adapten als desnivells del terreny (construïda sobre una cascada). Reflecteix el desordre orgànic de la natura, per això desplaça els eixos de manera que veiem una asimetria en els blocs.
- Espais interiors: planta lliure adaptada a les necessitats concretes dels ambients de la casa. Molts dels murs són de vidre perquè hi hagi una interacció entre el dins i el fora, i s'intenta allunyar de la idea de caixa hermètica. També té grans balcons que semblen que es superposin cap a la natura.
Entorn urbanístic:
Té integració total de l'edifici amb l'entorn, envoltat d'arbres i cascades. Està articulada en diferents nivells de terrasses amb voladissos que funcionen de terrassa i sostre i reprodueixen l'escenari en el qual es troba.
Funció i significat:
És un habitatge unifamiliar pensat per viure enmig de la muntanya sense renunciar a les comoditats modernes, és a dir, conrear “ecologia i progrés”.
Models i influències
... va assentar les seves bases en el funcionalisme (utilització de planta lliure) i es va inspirar també amb les arquitectures japoneses. Aquestes bases el van portar a desenvolupar el terme: arquitectura orgànica: pretenia unir l'home, l'arquitectura, la natura sense abandonar el concepte de funció. Concepte de confort: intenta proporcionar totes les comoditats possibles.