Casa Kaufmann (Fallingwater): L'Obra Mestra de Frank Lloyd Wright

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,64 KB

La Casa Kaufmann, més coneguda com a Fallingwater, és una de les obres més emblemàtiques de l'arquitecte Frank Lloyd Wright, construïda entre 1935 i 1937. Representa un paradigma de l'organicisme arquitectònic, utilitzant materials com el formigó armat, la pedra natural, el vidre i l'alumini, i integrant un sistema constructiu innovador amb materials industrials.

Característiques Arquitectòniques

Fonamentació i Estructura

Wright va aprofitar les grans roques del terreny per sostenir determinades parts de l'edifici, com la sala d'estar de la planta inferior, i es va ajudar amb murs de pedra i columnes. Sobre aquests elements recolzen els plans horitzontals que presideixen la construcció, disposats de forma esglaonada per salvar els desnivells del terreny. L'eix vertical de l'edifici és l'enorme xemeneia de pedra rústica que sorgeix de la roca natural com si es tractés d'una torre, articulant tots els espais al seu voltant.

Exterior i Integració amb l'Entorn

Exteriorment, la casa consta de tres plantes esglaonades, la primera de les quals s'assenta directament damunt la roca natural. Aquest primer pla es perllonga per davant formant una gran terrassa suspesa per damunt de la cascada. De la planta superior, sobresurt una altra terrassa. Els murs són de formigó armat, aplacats de pedra natural i arrebossats, i es combinen amb fusteria d'alumini i grans finestrals. En definitiva, l'exterior de la casa va ser dissenyat per confondre's amb l'entorn natural.

Disseny Interior i Espacialitat

L'espai interior respon a la concepció de Wright: els espais es generen entorn un punt centrífug, de dins cap a fora, de manera que la contraposició entre els plans verticals i horitzontals no es converteix mai en una caixa tancada, sinó que assegura la intercomunicació entre els espais interns i externs. La disposició interna de cada planta és absolutament lliure, sense cap estructura reguladora, i s'adapta a les necessitats concretes de cada zona.

Estil i Influències

La Casa Kaufmann respon a la concepció organicista de l'arquitectura, amb una influència del racionalisme en el joc de volums ortogonals que la conformen. Wright va aplicar a la Casa Kaufmann els principis del seu programa arquitectònic:

  • Harmonització amb l'entorn.
  • Aixecament dels soterranis.
  • Manca d'ornamentació a les façanes.
  • Mobiliari senzill provinent de la producció en sèrie.

També es destaca una notable influència de l'arquitectura japonesa en el seu disseny.

Interpretació i Significat

Context i Significat

El caràcter centrífug de les construccions de Wright és hereu directe de les tradicionals cases de camp americanes en forma de creu. No obstant això, en aquesta construcció la forma de creu desapareix. L'adaptació de la construcció al lloc i als materials del terreny, així com l'expansió centrífuga dels espais interiors, van fer que la Casa Kaufmann fos un autèntic símbol de l'organicisme.

Els materials utilitzats, la concepció de l'espai, la implicació directa amb la natura, i la integració de l'aigua, les roques i els arbres, són símbols d'una manera molt concreta d'entendre l'arquitectura: oberta, integrada en l'entorn, de caràcter pràctic i amb la vocació de constituir un refugi per a la persona.

Funció i Innovació Tècnica

La Casa Kaufmann va ser concebuda per a un ús particular. Tot i això, va esdevenir una mena d'aventura tècnica per part del seu autor, que explorà les possibilitats dels nous materials i les tècniques constructives de l'època.

Entradas relacionadas: