Casa Poeta Tràgic Pompeia: Arquitectura i Mosaics

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB

Característiques Casa Poeta Tràgic Pompeia

La Casa del Poeta Tràgic és una típica casa romana, el nom de la qual li ve d'un mosaic del tablinum que representa un assaig teatral. A l’entrada hi trobem el famós mosaic del gos lligat amb una cadena (cave canem), típic de les cases pompeianes.

La casa tenia dos pisos, però només s’han conservat restes importants de la planta baixa. En l’estructura hi ha dos grans espais:

Espais Principals

  1. Atrium (pati tancat)
  2. Peristylum (pati porticat)

Al voltant d’aquests dos espais s'articulen les diverses estances.

Als dos costats de l’entrada hi havia dues botigues (tabernae). L’entrada o fauces porta directament a l’atri a través d’un passadís estret. A l’atri hi ha una obertura zenital, el compluvium, just a sobre de l’impluvium, al centre de la sala. Als costats de l’atri s’hi troben diversos cubículums, habitacions per a convidats o familiars.

A la part posterior de l’atri s’hi troba el tablinum, la sala més gran de la casa, on l’amo rebia clients. Al costat nord del tablinum s’hi obre un petit peristil, pati amb columnes on hi havia una cisterna subterrània. Al voltant del peristil hi havia les estances privades: a l’esquerra les habitacions de la família i a la dreta una cuina i un gran menjador (triclinium). Al costat d’aquest hi ha una petita cuina.

Al cantó nord-oest del peristil hi ha un posticum, entrada secundària, que dóna a la via della Fullonica, i un petit lararium, on es veneraven els déus de la casa.

Totes les estances s’obrien als patis interiors. No hi havia finestres a l’exterior. Alguns relacionen aquest fet amb la importància que els romans donaven a la intimitat, i altres a la protecció dels seus béns. La poca presència de mobles explica la rica decoració pictòrica i diversa de totes les sales.

El Famos Mosaic "Cave Canem"

Des del segle I, les famílies riques i en general la societat alta acostumava a tenir gossos que, a més de fer companyia, també servien de guardians de la casa. Els romans ja tenien cartells d'aquests. Eren mosaics que representaven un gos, i en comptes de posar: vigileu amb el gos, posava: Cave canem!, que significa el mateix.

El Fresc "Sacrifici d'Ifigènia"

Al fresc es veu a Ifigènia al centre sostinguda per Ulisses i Diomedes a punt de ser sacrificada, mentre l'endeví Calcant mira, a la dreta, l'escena. A l'esquerra, Agamèmnon es cobreix el cap en senyal de desesperació, ja que no vol veure com immolaran la seva filla. En un segon pla i darrere d’Agamèmnon, apareix la deessa Artemisa com una xoana (escultura de fusta de l'època arcaica), sobre una columna. Està flanquejada per dos gossos: vesteix una llarga túnica i sobre el cap porta un modus o birret. També en segon pla però a la dreta, se la representa com a Diana, caçadora romana, portant arc i fletxes. A l'esquerra la deessa porta una cérvola que substituirà Ifigènia en l'altar del sacrifici.

Entradas relacionadas: