Causalitat i Coneixement: Un Anàlisi Empirista

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB

Un Cas Hipotètic: Tribu Equatorial i la Congelació

Sobre aquest exemple podem destacar el següent:

  • El que els indígenes veuen la primera vegada (quan no relacionen fred i congelació) és exactament el que veuen la vegada número 100 (quan per efecte de la repetició creuen veure que el fred ha causat la congelació). La repetició del fet no mostra res de nou. Sembla, per tant, que tota la diferència entre la primera vegada i la centena vegada radiqui en el fet de la repetició.
  • Després de veure repetida l'associació fred/congelació, ja no diuen "ha fet molt fred i l'aigua s'ha petrificat", sinó una cosa molt diferent: "el fred ha petrificat l'aigua". És a dir, han passat de la simple coincidència o successió en el temps a una connexió causal (a un fred que "fa", que exerceix un poder o acció sobre l'aigua).
  • Amb la repetició, l'associació és concebuda com a necessària: acaba sent lògic i natural que el fred intens congeli i un disbarat creure que, en comptes d'això, torni blava l'aigua o la faci verinosa.
  • Abans que es donés repetidament en l'experiència dels indígenes l'associació fred/congelació, era tan racional i tan possible com qualsevol altra associació. A priori (prèviament a l'experiència), la connexió fred/congelació no és més racional que la connexió fred/ebullició o fred/coloració blava. A priori, a qualsevol fet podria seguir qualsevol altre.

Conclusió: La Contingència dels Fets

En conclusió, els fets, els que ens mostra l'experiència, són per a nosaltres contingents (no són necessaris): podrien ser d'una altra manera, i si l'experiència ens els hagués mostrat així repetidament, tot plegat seria tan racional com ara.

La Creença en el Coneixement No Comprovat

La majoria de les coses que sé sobre el món no les he comprovades directament. No he comprovat cap fet històric anterior al meu naixement, ni cap fet futur, que la Terra és el tercer planeta del Sistema Solar, que tinc un cervell dintre del cap, etc.

El principi empirista afirma que tot el coneixement prové d'impressions, cosa que implica que el coneixement no directament comprovat s'ha de basar d'una manera o altra en el coneixement directe.

Així és, diu Hume: són les associacions regulars (causals) directament comprovades en la nostra experiència les que ens permeten creure en coses no directament comprovades.

Exemples

Si vaig de botellón, el matí següent sé que em farà mal el cap. Si llenço les claus al riu Amazones, sé que s'enfonsaran, tot i que no ho he comprovat in situ, però el principi lògic de la repetició em fa creure que si aquí passa, allà també.

Entradas relacionadas: