Causes de la Primera Guerra Mundial: Europa el 1914

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB

El món l'any 1914

A conseqüència de l'expansió colonial i industrial, Europa era el centre econòmic, polític i cultural.

Dins d'Europa destacaven França, Gran Bretanya i Alemanya. A Europa hi havia països democràtics (França, Gran Bretanya) i països que no ho eren (Alemanya, Àustria-Hongria).

A Rússia hi havia autoritat absoluta, per part del tsar. Guillem II es fica al tron d'Alemanya, però Bismarck arbitra, i fa que Alemanya es fiqui al cap damunt, per la seva recerca de colònies i per la construcció naval.

Els principals punts de conflicte

Els motius fonamentals dels conflictes van ser la rivalitat colonial i la reivindicació territorial.

El sistema d'aliances

Les potències europees van fer aliances político-militars.

  • Triple Aliança (Itàlia, Àustria-Hongria, Alemanya): origen de l'acord militar entre Alemanya i Àustria-Hongria (es van comprometre a defensar-se mútuament de Rússia). Itàlia es va incorporar més tard, però després va tornar a marxar.
  • Triple Entesa (França, Rússia, Regne Unit i Gran Bretanya): origen de l'acord entre França i Rússia per rebre capital per a la industrialització, ja que no en rebia d'Alemanya. Gran Bretanya i França van posar fi a la seva rivalitat colonial i van signar l'Entesa Cordial, i tres anys més tard van signar l'entesa amb Rússia.

Les causes de la guerra

  1. Antagonismes econòmics
  2. La cursa d'armament
  3. Les rivalitats territorials i colonials
  4. L'augment de l'esperit nacionalista agressiu
  • Els antagonismes econòmics: rivalitat econòmica entre Gran Bretanya i Alemanya i interessos financers entre França i Rússia. Els factors econòmics condicionen les aliances polítiques. També la rivalitat naval de Gran Bretanya i Alemanya.
  • La cursa d'armaments: pau armada; parlaven de pau, però en realitat tothom estava preparant el seu exèrcit.
  • Les rivalitats territorials i colonials: rivalitat per la possessió de colònies. Gran Bretanya i França tenien moltes colònies, Bèlgica i Portugal també, però imperis centrals com Àustria-Hongria i Alemanya no.
  • L'augment de l'esperit nacionalista:
    • Pangermanisme: pensament que volia tots els pobles germànics en un gran imperi.
    • Paneslavisme: tots els pobles eslaus en un mateix estat.

L'esclat de la guerra

Va esclatar per l'enfrontament de dos estats.

El desenvolupament de la guerra i el joc de les aliances

Els serbis van assassinar a Sarajevo l'hereu de la corona austrohongaresa. El govern austrohongarès va fer un ultimàtum de 48 hores. Demanava al govern serbi que adoptés una política decidida a combatre les accions dels activistes eslaus i acceptés la col·laboració de les autoritats austríaques en aquesta tasca. No ho van fer, i Àustria va declarar la guerra i va bombardejar la seva capital. Més tard, Alemanya va declarar la guerra a Rússia i seguidament a França. El govern alemany va posar en pràctica el pla Schlieffen, i va envair Bèlgica, per així poder atacar França. El govern britànic va entrar en guerra amb les potències centrals.

Entradas relacionadas: