Causes de l'Imperialisme Europeu al Segle XIX
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,18 KB
Context Econòmic
Europa es trobava en el context de la Segona Revolució Industrial, que va significar la separació del món en dos blocs: països industrialitzats i països no industrialitzats. La crisi de la dècada de 1870, amb la sobreproducció, va fer que les empreses que sobrevisqueren sortissin molt reforçades. Es va sortir de la crisi amb reformes empresarials i innovacions tècniques. A més, les polítiques proteccionistes impulsaven aranzels molt elevats als productes estrangers, de manera que els països europeus no es compraven entre si. Per tant, era necessari cercar mercats nous i exteriors.
El Règim de Monopoli
Una de les causes més importants de l'imperialisme va ser el règim de monopoli. La colònia havia de comprar tot el que necessitava a la metròpoli. Així, les potències europees podien aconseguir matèries primeres i energètiques a baix cost, explotant les colònies. A més, utilitzaven una mà d'obra molt barata i extreien les matèries primeres per invertir capital dins d'Europa. Hi havia molta competència a Europa, per tant, menys beneficis. En canvi, a les colònies no hi havia competència (règim de monopoli), cosa que permetia obtenir més beneficis.
Context Polític
Les potències que tenien més territoris demostraven tenir més poder polític. A més, volien aconseguir punts estratègics per demostrar un fort poder militar. Es va convertir en una cursa entre els països europeus per conquerir, creant així greus tensions, sobretot entre anglesos i francesos.
Context Demogràfic
Hi va haver un creixement de la població europea. Es buscaven nous territoris on emigrar, i a més, aquests eren considerats superiors i colonitzaven tot el territori.
Context Ideològic
Hi havia un interès científic per obrir noves rutes, que després s'utilitzaven amb finalitats militars o econòmiques. La creença en la superioritat de la raça blanca va esdevenir un racisme acompanyat de sentiments nacionalistes. Es creia en el deure d'imposar la cultura i religió europea per ser superiors. Aquest paternalisme sostenia que les esglésies tenien la missió d'evangelitzar i imposar la seva religió.