La Cèl·lula Eucariota: Detalls de la Membrana Cel·lular
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB
Estructura i Funcions de la Membrana Plasmàtica
La Membrana Plasmàtica: Definició i Model
La membrana plasmàtica és una làmina fina de 75 Å que envolta la cèl·lula i la separa del medi extern. Permet moviments i deformacions de les cèl·lules. Presenta la mateixa estructura en totes les cèl·lules i orgànuls membranosos.
El model proposat per Singer i Nicholson, conegut com el Model del Mosaic Fluid, postula que la membrana és una doble capa de lípids, associats a proteïnes. Segons aquest model, la membrana és asimètrica, la qual cosa significa que la superfície interna i externa tenen funcions diferents i poden presentar molècules diferents.
Components de la Membrana Plasmàtica
Lípids de la Membrana
Els lípids que constitueixen la membrana són: fosfolípids, fosfoesfingolípids, glicolípids i colesterol. Aquests lípids confereixen fluïdesa i permeabilitat a la membrana, permetent el seu desplaçament lliure. La fluïdesa és major com més dobles enllaços presenten els lípids.
La membrana presenta permeabilitat selectiva: impedeix l'entrada de substàncies. És impermeable a ions i a la major part de molècules polars, però permeable a molècules apolars.
Proteïnes de la Membrana
Les proteïnes de la membrana es classifiquen en:
- Integrals: Integrades a la bicapa lipídica. La part integrada és hidròfoba i la part que sobresurt és hidròfila. Les que travessen completament la membrana s'anomenen proteïnes transmembrana.
- Extrínseques: Adossades a la bicapa i unides per enllaços covalents a altres proteïnes.
Les proteïnes intervenen en el transport de molècules, actuen com a receptors de senyals de l'exterior, mantenen el potencial de membrana adequat i poden actuar com a enzims que catalitzen reaccions associades a la membrana.
Funcions de la Membrana Plasmàtica
La membrana plasmàtica realitza diverses funcions essencials:
- Separa el medi aquós intern del medi extern.
- Realitza processos d'endocitosi i exocitosi.
- Regula l'entrada i sortida d'ions i molècules.
- Possibilita el reconeixement cel·lular.
- Realitza activitat enzimàtica.
- Capta senyals de l'exterior.
Especialitzacions de la Membrana
Algunes especialitzacions de la membrana inclouen:
- Microvellositats: Augmenten la superfície de contacte.
- Unions intercel·lulars:
- Unions oclusives (o estretes): Impedeixen el pas de molècules als espais intercel·lulars.
- Desmosomes: Augmenten la resistència mecànica del teixit.
- Unions gap (o comunicants): Canals intercel·lulars que permeten el pas d'ions i petites molècules.
Transport a Través de la Membrana Plasmàtica
Transport de Molècules Petites
- Transport Passiu: No necessita energia (ATP), ja que es realitza a favor del gradient de concentració (químic) o electroquímic.
- Difusió Simple: Com més petita és la molècula o més gran és la diferència de concentració, més ràpida és la difusió. Es pot produir a través de la bicapa lipídica o a través de canals proteics.
- Difusió Facilitada: Intervenen proteïnes transmembrana, anomenades permeases. La molècula que entra provoca un canvi en la conformació de la proteïna.
- Transport Actiu: Necessita energia (ATP) perquè va en contra del gradient de concentració. Les proteïnes que hi intervenen s'anomenen bombes.
Transport de Macromolècules
- Endocitosi: Incorporació de macromolècules a l'interior de la cèl·lula.
- Fagocitosi: Incorporació de molècules grans i sòlides. Es formen pseudopodis. Es troba en protozous per ingerir aliments. Es forma una vesícula anomenada fagosoma, que s'haurà de digerir amb un lisosoma, formant un fagolisosoma.
- Pinocitosi: Captura de líquids o substàncies dissoltes.
- Endocitosi mediada per receptors: Intervenen receptors de la membrana que s'uneixen a les molècules que han d'entrar. És més ràpida i específica que l'exocitosi.
- Exocitosi: Expulsió de macromolècules a partir de vesícules intracel·lulars que es fusionen amb la membrana plasmàtica i les expulsen a l'exterior.