Cèl·lula Procariota vs. Eucariota: Estructura i Funcions Cel·lulars
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB
Cèl·lula Procariota i Eucariota: Estructura i Funcions
Cèl·lula procariota: Estan desproveïdes de nucli. El material genètic es troba dispers en el citoplasma. Són els organismes unicel·lulars com ara bacteris o cianobacteris.
Cèl·lula eucariota: Són majors i més complexes. Tenen un nucli rodejat per una membrana. Tenen més orgànuls en el citoplasma i poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars.
Eucariotes: Vegetals vs. Animals
Eucariotes vegetals: Tenen paret cel·lular, cloroplasts i vacúols. Els animals tenen centríols, lisosomes, corpuscle basal i cilis.
Comú: Mitocondria, porus, ribosomes, reticle endoplasmàtic, cromatina, nucli, membrana plasmàtica, citoplasma, vesícula, aparell de Golgi. (En el citoplasma hi ha ribosomes, reticle endoplasmàtic, complex de Golgi, lisosomes, vacúols, mitocondries, cloroplasts i centríols).
El Nucli Cel·lular
El nucli organitza i dirigeix les funcions. Està envoltat per una doble membrana, conté un medi aquós (suc nuclear) i té molècules d'ADN juntament amb ARN i proteïnes. Mentre la cèl·lula no es divideix, les molècules d'ADN estan disperses pel suc nuclear (cromatina). Quan es divideix, la cromatina es transforma en molècules d'ADN i apareixen els cromosomes, formats per una molècula llarga d'ADN amb proteïnes que l'ajuden a mantenir l'estructura. Abans de dividir-se, l'ADN es duplica. Quan els cromosomes estan al començament de la divisió, es veuen en dues molècules germanes iguals d'ADN unides pel centròmer, i cada una és una cromàtida. Hi ha dues cromàtides germanes.
Estructures Cel·lulars
Membrana Plasmàtica
És un fi embolcall que rodeja la cèl·lula. Està formada per una bicapa de fosfolípids i té la funció de controlar l'intercanvi de substàncies entre la cèl·lula i el medi. Posseeix proteïnes receptores.
Paret Cel·lular
Només es troba en les cèl·lules vegetals. Està formada per cel·lulosa i situada a la superfície de la membrana plasmàtica. La seva funció és protegir i donar forma a la cèl·lula.
Citoplasma
És el medi aquós situat entre la membrana plasmàtica i el nucli. Hi ha immersos els orgànuls. La seva funció és contenir els orgànuls i on es fan les reaccions químiques.
Ribosomes
Formats per ARN i proteïnes. Es poden trobar lliures al citosol o units a les membranes del reticle. La seva funció és fabricar proteïnes.
Reticle Endoplasmàtic
Format per una complexa xarxa de membranes interconnectades que formen sàculs aplanats i túbuls que s'estenen per tot el citoplasma: el rugós i el llis. La seva funció està relacionada amb la síntesi i el transport de lípids i proteïnes.
Aparell de Golgi
Format per un conjunt de cisternes aplanades i apilades de les quals venen les vesícules carregades de substàncies del RE i són modificades i classificades. La seva funció és la secreció cel·lular.
Lisosomes
Vesícules que contenen enzims digestius. La seva funció és encarregar-se de digerir substàncies alimentàries i orgànuls cel·lulars danyats.
Vacúols
Emmagatzemen una gran varietat de substàncies.
Mitocondries
Orgànuls energètics envoltats per dues membranes. La cavitat interna es denomina matriu, formada per un medi aquós que conté enzims, ADN, ARN i ribosomes. La seva funció és la respiració cel·lular.
Cloroplasts
Orgànuls energètics de la cèl·lula vegetal. Estan envoltats per dues membranes. La membrana interna forma l'estroma, que conté ADN, ARN i ribosomes. Conté una membrana on es localitza la clorofil·la.
Centrosoma
Format per centríols. Les cèl·lules vegetals no tenen centríols. La seva funció és organitzar el citoesquelet i controlar la forma i el moviment.
Nucli
Envoltat per dues membranes (nucleoplasma líquid). Conté el nuclèol, corpuscles, cromatina formada per ADN i proteïnes. Conté informació genètica i és responsable de la divisió cel·lular. Fabrica ribosomes.