Centrals geotèrmiques i mareomotrius: funcionament

Clasificado en Tecnología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Tipus de centrals

Centrals geotèrmiques

Hi ha centrals de condensació, en què el vapor, en sortir de la turbina, es condensa i es pot tornar a utilitzar, alhora que tanca el cicle. I les centrals sense condensació, en què el vapor utilitzat s'evacua directament a l'atmosfera. També hi ha centrals que utilitzen jaciments de baixa energia. L'aigua calenta s'utilitza per vaporitzar, en un intercanviador, un líquid de punt d'ebullició baix, com el freó, i aquest vapor acciona un grup turboalternador.

L'inconvenient principal de les centrals geotèrmiques és la vida curta de les instal·lacions, uns 40 anys, a causa de la corrosió que provoca el vapor d'aigua sense tractar, si bé aquest problema es compensa amb la rapidesa de la posada a punt d'una central, que és d'uns 2 anys. Un altre inconvenient és la possible obstrucció de les canonades.

Centrals mareomotrius

Les marees són un moviment cíclic alternatiu d'ascens i descens del nivell de l'aigua del mar, producte de l'acció gravitatòria de la Lluna i el Sol i afavorit per la baixa viscositat de l'aigua. Aquest moviment de pujada i baixada del nivell de l'aigua és aprofitat a les centrals mareomotrius per generar energia elèctrica.

L'amplitud de les marees, diferència d'altura entre el nivell màxim (plenamar) i el mínim (baixamar), varia amb la proximitat de la Lluna a la Terra, i depèn de la disposició orogràfica de la zona.

L'aprofitament del flux d'aigua provocat per les marees per a la generació d'energia elèctrica requereix disposar d'emplaçaments on l'amplitud de les marees sigui gran, més de 5 m, juntament amb característiques geogràfiques adequades per crear grans embassaments. S'hi construeix un dic per retenir les aigües de plenamar; quan baixa el nivell i la diferència d'alçada és considerable, s'obren les comportes aprofitant l'energia potencial de l'aigua emmagatzemada per a l'obtenció d'energia elèctrica en accionar diferents grups turboalternadors.

Els grans inconvenients d'aquestes instal·lacions són:

  • Les grans despeses econòmiques que representa la seva instal·lació.
  • El seu funcionament discontinu i de càrrega hidràulica variada.
  • El fet que una de les màximes puntes de producció d'energia es produeix durant la nit, període en què la demanda energètica és mínima.

Entradas relacionadas: