Cicle del Sofre, Relacions Tròfiques i Productivitat dels Ecosistemes
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,55 KB
Cicle del sofre
- Els organismes autòtrofs obtenen el sofre en forma de sulfats.
- El sofre s’incorpora a les molècules orgàniques i és transferit a altres éssers vius.
- El sofre que contenen les restes orgàniques en descomposició s’allibera en forma d’H2S i l’oxiden els bacteris del sofre, que el tornen a transformar en sulfats o l’expulsen a l’atmosfera en forma de SO2.
- També pot passar a l’atmosfera en forma de SO2 a través de les erupcions volcàniques.
- El SO2 atmosfèric es retorna als ecosistemes mitjançant la precipitació.
Relacions tròfiques
Nivells tròfics
Està constituït pels organismes que obtenen la matèria i l’energia de la mateixa forma. NIVELLS TRÒFICS D’UN ECOSISTEMA:
- Productors: els organismes que produeixen matèria orgànica a partir de matèria inorgànica. Els éssers vius autòtrofs, fonamentalment els fotosintètics (plantes verdes, algues i alguns microorganismes).
- Consumidors primaris: s’alimenten directament dels productors. Els organismes heteròtrofs (els animals herbívors en els ecosistemes terrestres i el zooplàncton en els aquàtics).
- Consumidors secundaris: són els organismes que s’alimenten dels consumidors primaris. Es tracta, per tant, d’animals carnívors.
- Consumidors terciaris: s’alimenten dels consumidors secundaris i també se’ls coneix com a superdepredadors.
- Descomponedors: està constituït per bacteris i fongs, que s’alimenten de les restes orgàniques dels organismes (restes com cadàvers, rebutjos o excrecions). Converteixen la matèria orgànica en matèria inorgànica que pot ser utilitzada pels productors.
Cadenes tròfiques
És una representació unidireccional de la transferència de matèria i energia d’uns organismes a uns altres.
- Cadenes tròfiques dels herbívors: quan s’inicien amb un productor que és consumit per un herbívor.
- Cadenes tròfiques dels detritívors: les restes (detritus) serveixen per iniciar cadenes alimentàries. Exemples: (fulla de roure - eruga - escarabat - musaranya - guineu) (planta - papallona - granota - serp).
Xarxes tròfiques
Estan interrelacionades; una espècie es pot alimentar d’unes altres pertanyents a diverses cadenes i, al seu torn, servir d’aliment a espècies diferents.
Productivitat dels ecosistemes
Biomassa: és la quantitat de matèria que consumeix un organisme, una població, un nivell tròfic o un ecosistema. Es mesura en unitats de massa.
Producció
Increment de la biomassa per unitat de temps, es refereix a un nivell tròfic o a tot l’ecosistema.
- Producció bruta: quantitat total de matèria orgànica generada per un nivell tròfic en un temps determinat.
- Producció neta: la matèria orgànica d’un nivell tròfic disponible realment per al nivell següent en un temps determinat, una vegada descomptada la que es gasta en respiració. PN = PB - R. Es mesura com l’increment de biomassa d’aquest nivell en el temps.
Productivitat
És la relació entre la producció neta i la biomassa d’un nivell tròfic: productivitat = PN / B x 100. S’expressa en %.
Factors limitants: factors ambientals que limiten la productivitat d’un ecosistema. Poden ser factors abiòtics, com la llum, els nutrients, la temperatura o la humitat, o biòtics, com la competència o els depredadors. La tolerància a la variació dels factors ambientals és diferent segons les espècies:
- Espècies eurioiques: molt tolerants respecte a les variacions dels factors ambientals.
- Espècies estenoiques: només toleren variacions mínimes.
Valors òptims: valors d’un factor pels quals una espècie presenta la productivitat màxima.
Piràmides tròfiques
O ecològiques, són una forma de representar els nivells tròfics d’un ecosistema. Constituïdes per una superposició de rectangles amb una base proporcional als valors que es representen (energia, biomassa i nº d'individus). Cada rectangle correspon a un nivell tròfic; a la base se situen els productors. Els descomponedors no apareixen, ja que en alimentar-se de tot tipus de restes orgàniques no constitueixen un nivell tròfic.