Cicles de creixement i decreixement de la població

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

Una població pot créixer o disminuir per creixement vegetatiu o per creixement migratori.

Quan hi ha un creixement vegetatiu i migratori positiu, la natalitat supera la mortalitat i la immigració supera l’emigració; es produeix un augment de la població (Suècia)

Quan hi ha un creixement migratori positiu però creix vegetatiu negatiu, la mortalitat supera la natalitat i la immigració supera l’emigració; si la immigració és molt nombrosa, la població encara pot augmentar (Alemanya)

Quan creix migratori negatiu i vegetatiu positiu, la natalitat supera la mortalitat i l’emigració supera l’immigració; si la natalitat és elevada, la població encara pot augmentar (Marroc)

Creix migratori i vegetatiu negatiu, la mortalitat supera la natalitat i l’emigració supera l’immigració; es produeix una disminució de la població (Lituània)

FASE ESTACIONÀRIA ALTA: els nivells de natalitat i mortalitat són elevats, sotmesos a fluctuacions importants en poc temps. La mortalitat catastròfica deguda a la fam, epidèmides de pesta i guerres, i la mortalitat infantil gran importància- desapareguda del món des del 1950 aprox FASE DE LA PRIMERA EXPANSIÓ: natalitat elevada, disminució progressiva de la mortalitat per millores en la dieta. Augment considerable de la població-rep. centroafricana, Lesotho FASE DE L’EXPANSIÓ TARDANA: natalitat disminueix i mortalitat s’estabilitza. augment població comença a minvar-Egipte, Filipines, Pakistan FASE ESTACIONÀRIA BAIXA: natalitat i mortalitat baixes, creixement població mínim, nul. França, EUA, Xina

Imperi Romà o Edat Mitjana – 1a Revolució Industrial (1750) Etapa molt irregular ja que és existent una alta taxa de natalitat però alhora hi ha contínues fluctuacions causades per:

  • Les Epidèmies: Les malalties poden afectar la fertilitat de les dones, mort de dones.
  • Les Guerres: Falta d’homes, que marxaven als fronts. Quan acabava la guerra tornava a pujar la natalitat.
  • Fam: Crisis de subsistència: plagues a l’agricultura que afectaven la collita, provocant així fam que afeblia a les dones i les impedia tenir fills, ja que en períodes de fam el cos reacciona amb la negació de la menstruació.

A més, la mortalitat també tenia unes xifres molt elevades, degut a

  1. Malalties: falta d’assistència sanitària, poca higiene, poques medicines.
  2. Fam
  3. Guerres
  4. Mortalitat infantil elevadíssima perquè els nens els era difícil superar els primers dies de vida, sobretot en èpoques de fred.

Entre el 1348 i el 1368 va tenir lloc un moment d’alta mortalitat quan va aparèixer la pesta negra. La població europea va quedar reduïda a la meitat per la gran quantitat de morts. Tot i les fluctuacions comentades anteriorment, la natalitat, seguia essent molt alta per les següents raons:  En haver tanta mortalitat, la població era conscient de la necessitat de tenir molts fills per tal que el màxim nombre d’aquests pogués arribar a l’edat adulta i així ocupar-se de, entre altres coses, el conreu i

la família.   Els nens sempre eren mà d’obra, una gran ajuda a la família més que una boca més que alimentar ja

que amb qualsevol cosa s’atipaven. 1a Revolució Industrial (1750) – 2a Revolució Industrial (1820) La taxa de natalitat continua alta i segueix mantenint oscil·lacions però no pas tantes i tant pronunciades com a l’etapa anterior. La mortalitat pateix un descens molt marcat degut a:

  • Millora de l’alimentació: es produeix una revolució agrària que comporta un millor rendiment de la terra. La ramaderia, en conseqüència, també augmenta i s’introdueix a la dieta la carn com un aliment habitual, la qual aporta una gran proporció de proteïnes que donen defenses davant de les malalties.
  • La indústria tèxtil: es fabriquen teixits que es poden rentar amb molta més facilitat (cotó). Anteriorment es feia servir la llana, que no es podia rentar perquè perdia les seves dimensions i això implicava que la gent tingués poca roba, era cara i a més a més era difícil de rentar. Fins el moment en que es varen fabricar el llençols la gent dormia sobre matalassos de palla que portaven paràsits i que provocaven malalties.
  • Invenció del sabó: contribuïa a mantenir una bona higiene.
  • Canalització de l’aigua a les ciutats: nova mesura higiènica que, a més, va disminuir la quantitat de rates, que

eren portadores de moltes malalties com ara la pesta.

  • Fi de les guerres dels 30 i dels 100 anys: aquestes guerres eren un altre element que suposava l’augment de morts.
  • Millora de l’alimentació infantil: va ser un dels elements bàsic perquè la mortalitat fos baixa. Fins a finals d’aquest període no hi hauran millores sanitàries.

2 Revolució industrial (1820) – Postguerra 2a GM (1950) La natalitat va començar a disminuir i la mortalitat seguia descendent fins que arribà a estabilitzar-se. Tot això va ser degut a:  Nova mentalitat: la gent es va conscienciar de no tenir tants fills atesa la baixa mortalitat. Regulació laboral infantil: els nens ja no comencen a treballar als 7 anys; tenen una educació i comencen a generar despeses.  Vida a les ciutats: gran part de la gent vivia a les ciutats i era difícil que les famílies fossin nombroses per inestabilitat laboral.

Millora nivell cultural: sobretot el de les dones, les quals es poden permetre un millor control sobre els

aspectes biològics del seu cos.  Millores de sanitàries Finalment la natalitat s’acosta a la mortalitat. Es troben amb unes taxes tant semblants que el creixement demogràfic s’atura, però es manté alt.

Entradas relacionadas: