Cicles Reproductius Humans: Espermatogènesi i Cicle Femení

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB

Recorregut de l'Espermatozou

L'espermatozou entra per la vagina fins al coll de l'úter, després a l'úter i, finalment, a les trompes de Fal·lopi, on fecundarà l'òvul.

Espermatogènesi

Els espermatozoides es creen a l'interior dels conductes seminífers a partir de les espermatogònies, envoltades de les cèl·lules de Sertoli, que funcionen com a bastida.

Després, durant la pubertat, la hipòfisi comença a secretar gonadotropines que arriben al teixit intersticial, el qual està molt vascularitzat i envolta els conductes seminífers. Les gonadotropines que arriben a aquest teixit estimulen les seves cèl·lules de Leydig, que comencen a secretar testosterona. Això estimula l'aparició dels caràcters sexuals masculins i la maduració de les espermatogònies a espermatozoides, seguint aquest procés que consta d'una mitosi, dues meiosis i una diferenciació final:

Espermatogònies → Espermatòcits 1a → Espermatòcits 2a → Espermàtides → Espermatozous.

Cicle Sexual Femení

Els canvis en el cicle sexual femení giren al voltant de l'ovulació, amb l'objectiu de crear les condicions morfològiques i fisiològiques òptimes per a la fecundació de l'òvul i la seva implantació en l'endometri.

La Pubertat

Durant la pubertat, l'hipotàlem estimula la hipòfisi, que produeix FSH i LH. Aquestes hormones estimulen els ovaris per tal de produir estrògens i progesterona, que provocaran:

  • La menarquia (primera menstruació).

El Climateri

En el climateri, l'aparell genital femení experimenta una lenta involució i es produeix una hipofunció ovàrica, acompanyada d'una disminució de la secreció d'estrògens i progesterona, que provocarà:

  • La fi de la fertilitat de la dona: la menopausa.

Fases del Cicle Sexual Femení

Fase Fol·licular (Proliferativa)

Aquesta fase dura aproximadament dues setmanes. A la sang augmenta la concentració de FSH i els fol·licles comencen a madurar, tot i que només un ho aconseguirà. A més, les cèl·lules fol·liculars segreguen estrògens que:

  • Estimulen la mucosa uterina.
  • Estimulen la secreció de LH per part de la hipòfisi.

Fase Luteínica

  • La LH provoca el trencament del fol·licle madur, alliberant-se l'oòcit.
  • Normalment, augmenta la temperatura corporal i la secreció vaginal, i poden aparèixer dolor i petites pèrdues sanguínies.
  • Amb l'ovulació, disminueix la concentració d'estrògens i la secreció de LH.
  • Si l'òvul és fecundat, es segrega la HCG (gonadotropina coriònica humana) que manté el cos luti i, per tant, l'augment de la concentració de progesterona. En canvi, si no ho és, el cos luti degenera i disminueix la concentració de progesterona, permetent que es torni a secretar FSH i LH.

Menstruació

La menstruació és causada per una disminució de la concentració de progesterona, que provoca la degeneració de la mucosa uterina i dels seus capil·lars, sent expulsats per la vagina.

Entradas relacionadas: