Circulació Atmosfèrica i Clima: Factors Clau

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,45 KB

Mecanismes que Influeixen sobre el Clima

Circulació Atmosfèrica en Altitud

A la part alta de l'atmosfera, la circulació de vents és molt més intensa que a la superfície. Vents forts circulen d'oest a est. Aquests potents fluxos d'aire reben el nom de Jet stream i es poden observar als dos hemisferis terrestres. Hi ha dos corrents a cada hemisferi: el subtropical (latituds 30º i 45º) i el polar (al voltant de 80º). A l'hivern, la latitud és baixa i als estius tendeix a pujar.

Circulació de l'Aire en Superfície

En contacte amb la troposfera, s'organitza en zones d'altes pressions o anticiclons i zones de baixes pressions o depressions. Els camps de pressió es representen per mitjà de les isòbares.

Zones d'Altes Pressions (Anticiclons)

Són masses d'aire organitzades per l'efecte del corrent en jet o per l'existència d'aire fred. En zones d'altes pressions (mesurades en hPa), es produeix un temps estable.

Zones de Baixes Pressions (Depressions)

Són masses d'aire originades per l'acció del corrent en jet i es produeix un temps inestable.

Factors que Influeixen sobre els Climes

Per explicar la diversitat dels climes d'Espanya, podem destacar l'acció dels anticiclons tropicals, la circulació general dels vents de l'oest amb fronts i depressions, el funcionament quasi autònom de la conca de la Mediterrània occidental i el relleu de la Península Ibèrica (PI).

Anticiclons Tropicals: Anticicló de les Açores

Afecta la PI, portant cunyes d'aire sec i càlid. L'efecte continental marítim (sud-oest PI) podria portar pluja de fang.

Depressions Atlàntiques

Porten aire humit, pluges i nevades. Afecten tot el vessant atlàntic (núvols i precipitacions).

Intercanvis entre Latituds Polars i Tropicals

La PI es veu afectada pels intercanvis entre les masses d'aire polar i les masses d'aire subtropical. Les masses d'aire fred que influeixen en el temps de la PI i les Balears són:

Massa d'Aire Polar Marítim

Procedeix de l'oceà Glacial Àrtic i produeix un descens ràpid i notable de les temperatures. A l'hivern, pluges; en altres estacions, calamarsa.

Massa d'Aire Polar Continental

Procedeix de la zona de Sibèria. Són masses d'aire sec i molt fred. A l'hivern, fred i nevades; a l'estiu, fenòmens tempestuosos.

La Influència del Relleu de la PI

A causa de l'amplada de la PI i de la disposició perifèrica i aïllant d'alguns relleus, les terres de l'interior es refreden intensament a l'hivern i s'escalfen molt a l'estiu. L'escalfament a l'estiu fa que sigui més intensa l'acció dels anticiclons subtropicals. Les masses d'aire descendent s'escalfen molt, fet que produeix un gran grau de sequedat. A l'hivern, una massa d'aire experimenta un refredament molt intens. El domini d'aquestes masses d'aire fred explica l'escassetat de pluges hivernals.

L'Efecte Föhn

Quan l'aire flueix cap a la muntanya, el relleu l'obliga a pujar pel vessant de sobrevent, on es refreda i condensa la humitat i es formen núvols i pluges. Quan l'aire, ja sec, inicia el descens pel vessant de sotavent, l'aire s'escalfa progressivament i arriba sec i calent al peu de la muntanya.

Entradas relacionadas: