Citosol i Citosquelet: Estructura i Funcions Cel·lulars
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB
El Citosol: Composició i Funcions
El citosol, que també s'anomena hialoplasma, és el medi intern del citoplasma. Està delimitat pel sistema membranós cel·lular, ocupa l'espai situat entre la membrana plasmàtica, l'embolcall nuclear i les membranes dels diferents orgànuls. En el citosol hi ha immersos el citosquelet, els ribosomes i una gran diversitat de substàncies.
El citosol és un medi aquós, amb un 85% d'aigua, en el qual hi ha dissoltes una gran quantitat de molècules que formen una dispersió col·loidal que pot passar de sol a gel i a l'inrevés. Aquestes molècules són: pròtids (aminoàcids, enzims, proteïnes estructurals, etc.), lípids, glúcids (polisacàrids, monosacàrids, etcètera), àcids nucleics (RNAt i RNAm), nucleòtids (com l'ATP), nucleòsids, productes del metabolisme i sals minerals dissoltes.
En el citosol hi ha un alt contingut d'enzims i, per tant, s'hi produeix un elevat nombre de reaccions metabòliques, com ara la glicòlisi, la gliconeogènesi, la hidròlisi dels greixos, la fermentació làctica, etc. A més, en el citosol s'estructura una elaborada xarxa de filaments i túbuls proteics que constitueixen el citosquelet fibrós, i s'hi troben un elevat nombre de macromolècules amb funció de reserva energètica, en forma de grànuls, anomenades inclusions, que no estan envoltades de membrana. Per exemple, els grànuls de glicogen i les gotes lipídiques.
El Citosquelet: Components Principals
Microfilaments
Els microfilaments són bàsicament filaments d'actina. En les cèl·lules musculars els filaments d'actina estan associats a altres microfilaments, els de miosina, amb els quals formen estructures contràctils.
Funcions dels Microfilaments
- Mantenir la forma de la cèl·lula
- Generar l'emissió de pseudòpodes
- Generar i estabilitzar les prolongacions citoplasmàtiques
- Possibilitar el moviment contràctil de les cèl·lules musculars
- Produir corrents citoplasmàtiques
- Formació de l'anell de contracció
Filaments Intermedis
Els filaments intermedis són els que presenten un gruix intermedi entre els microfilaments i els microtúbuls. Estan constituïts per proteïnes filamentoses.
Tipus de Filaments Intermedis
- Neurofilaments
- Tonofilaments
- Filaments de vimentina
- Filaments de desmina
Microtúbuls
Els microtúbuls són filaments tubulars constituïts per molècules de naturalesa proteica, la tubulina. S'originen a partir del centre organitzador de microtúbuls (COMT), que en les cèl·lules animals es troba en el material pericentriolar del centrosoma, i en les cèl·lules vegetals, en el material refringent del centrosoma.
Funcions dels Microtúbuls
- Intervenen en el moviment de la cèl·lula
- Serveixen de base per a l'estructura del citosquelet
- Determinen la forma de la cèl·lula
- Organitzen la distribució interna dels orgànuls
- Mobilitzen els cromosomes