Ciutadania, Inclusió i Drets: Evolució Històrica

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

Ciutadania i Inclusió en l'Estat

El 1996, el filòsof alemany Jürgen Habermas va publicar un llibre (La Inclusió de l'Altre) on plantejava diverses maneres d'entendre la relació entre els ciutadans i l'Estat:

  1. Concepció liberal: Atribuïda sobretot a Carl Schmitt, manté una separació entre les llibertats civils i els drets polítics. Aquestes llibertats són garantides a tots els habitants, però els drets polítics només poden ser exercit pels ciutadans que formen part del grup etnocultural.

  2. Concepció republicana: Defensada pel mateix Habermas. En la tradició republicana, no hi hauria lloc per excloure cap col·lectiu social dels drets polítics. La ciutadania està intrínsecament lligada als procediments democràtics.

  3. Concepció comunitarista: Reclama més atenció als vincles ètnics i culturals en la definició de l'Estat i la ciutadania.

Drets Civils

La noció moderna de ciutadania es caracteritza per una sèrie de drets individuals. Als segles XVI, XVII i XVIII, els drets reconeguts eren els drets civils. Al llarg d'aquests tres segles, la influència de les idees iusnaturalistes es va propagar per diversos països occidentals i va provocar diversos canvis polítics:

  • Declaració que els indígenes americans havien de ser tractats com a éssers lliures.

  • L'Edicte de Nantes va establir una sèrie de normes per acabar amb les guerres de religió entre catòlics i protestants, garantint la llibertat de consciència.

  • El Cos de Llibertats de la Badia de Massachusetts va ser el primer catàleg nord-americà de drets humans.

  • L'Acta d'Habeas Corpus va establir noves garanties per als detinguts davant de possibles abusos dels funcionaris públics, garantint la legalitat de l'acusació.

  • El Bill of Rights va ser el primer d'una sèrie de documents legals sorgits de la Revolució Anglesa per evitar els abusos dels governants i garantir la llibertat de cultes.

  • Les declaracions de drets de les colònies angleses d'Amèrica del Nord en el moment d'independitzar-se de la metròpoli, i la mateixa Declaració d'Independència dels Estats Units.

  • La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà de la Revolució Francesa, que va influir notablement en les declaracions posteriors.

Drets Polítics

Al llarg dels segles XIX i XX, es va anar obrint pas la inclusió dels drets de participació política, com el dret d'associació política, el sufragi universal per als homes i els drets de la dona al vot i a ocupar càrrecs públics. Destaquem:

  • La Constitució dels Estats Units d'Amèrica, que va ratificar l'abolició de l'esclavitud en tot el territori nacional.

  • Les constitucions de la majoria dels països del món han reconegut els drets polítics de la dona.

Entradas relacionadas: