La ciutat: formes i funcions urbanes

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB

- La ciutat es pot definir com una aglomeració de població on predominen les activitats terciàries.
- La forma de les ciutats desordenada del pla, és a la part antiga de les ciutats, els edificis creixen en alçada i els carrers són estrets.
- Pla ortogonal o reticular o quadricula, existeix des de l'antiguitat (Grècia...) fins als finals del segle XVIII (18) i durant el segle XIX (19) que les ciutats europees han donat lloc als denominats exemples. La regularitat del traçat dels carrers i la seva amplària faciliten la circulació de les persones i els vehicles.
- Ciutats de pla radiocèntric. S'estructuren en cercles concèntrics i s'ordenen a l'entorn d'un punt central del qual surten tots els carrers.

Funcions urbanes:

- Funció comercial: és característica de la ciutat des de l'antiguitat i es basa en l'intercanvi de béns i serveis. La ciutat canalitza el comerç entre els centres de producció i els consumidors.
- Funció administrativa i de gestió: està molt diversificada, ja que pot estar vinculada al món de la producció (assegurances, finances, etc.) o a l'àmbit de les institucions polítiques (ajuntament, govern autonòmic, govern central, etc.).
- Funció residencial: és característica de la ciutat des de temps remots, ocupa la major part del sòl urbà i presenta realitats molt diferents en funció de la desigualtat social i econòmica.
- Funció cultural i d'oci: està relacionada amb els interessos culturals de la població i comprèn museus, biblioteques, campus universitaris, equipaments esportius i oci en general...
- Funció industrial: és clarament residual en l'actualitat, ja que l'elevat preu del sòl urbà i el control sobre els impactes ambientals de les activitats industrials han fet que les indústries es concentrin en polígons industrials de la perifèria urbana.
Les àrees centrals terciàries o CBD (Central Business District) sovint coincideixen les funcions comercial i administrativa i de gestió. Solen estar situades al centre de la ciutat o en barris nous. En general, estan ben comunicades amb la resta de la ciutat, i la funció residencial hi és pràcticament inexistent.
- Àrees metropolitanes: consten d'una ciutat central i d'una sèrie de nuclis de població properes amb els quals s'ha creat una certa continuïtat de l'espai urbà i una xarxa estable de relacions.
- Conurbacions: estan formades per diverses ciutats (totes importants) que, a causa del seu creixement, han fet desaparèixer l'espai rural que les separava.
Els espais periurbans són aquells on l'espai urbà no ocupa únicament el nucli de la ciutat, sinó que s'estén pel territori que l'envolta. Això fa que hi hagi una sèrie d'espais fora de la ciutat on es desenvolupen diverses funcions, les quals estan directament relacionades amb la ciutat.
- Megalòpolis: són les regions urbanes més extenses. Estan formades per una sèrie de grans ciutats i les seves corresponents àrees metropolitanes.
- Utilitzar cotxe en comptes d'utilitzar transport públic o bicicleta, malgastar aigua, no reciclar, malgastar la calefacció.

Entradas relacionadas: