Ciutats Medievals: Artesania, Comerç i Gremis

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,25 KB

La Ciutat Medieval: Centre Econòmic i Social (S. XII-XIV)

Entre els segles XII i XIV, les ciutats van esdevenir centres de producció artesana i d'intercanvi de productes. Es va desenvolupar una burgesia pròspera que governava les ciutats. Els monarques van aprofitar el creixement d'aquesta burgesia per augmentar i consolidar el seu poder sobre la noblesa feudal. El gòtic fou el nou estil artístic, que va permetre construir edificis més alts i esvelts. No obstant això, a partir de mitjan segle XIV, Europa va patir una crisi econòmica generalitzada.

1. La Recuperació de la Vida Urbana

1.1. Expansió Agrària i Creixement Demogràfic

A partir del segle XI, es van introduir una sèrie d'innovacions en l'agricultura, com ara:

  • La rotació triennal.
  • L'ús dels fems dels animals com a adob.
  • Nous instruments que van millorar el rendiment de la força dels animals de tir.

Entre els segles XII i XIV, l'aplicació d'aquests avenços va suposar un augment de la productivitat a una gran part de l'Europa occidental.

1.2. Les Ciutats, Nous Centres Econòmics

La millora de l'agricultura va estimular la revitalització i l'aparició de noves ciutats. Els agricultors, en produir més del que necessitaven per al consum, van generar un excedent d'aliments i de primeres matèries. Els propietaris de les terres van buscar mercats on vendre aquests productes, i els van trobar a les florents ciutats europees. El creixement de la població va fomentar l'emigració d'una part dels camperols a les ciutats, on trobaven més llibertat personal i oportunitats per millorar la seva vida.

2. Les Activitats Urbanes: l'Artesania i el Comerç

2.1. Els Artesans i els Gremis

La ciutat medieval es va convertir en un centre de producció d'objectes manufacturats. El treball artesà s'organitzava en tallers petits, el propietari dels quals era el mestre artesà, que disposava d'eines pròpies per al treball manual. Els artesans de cada ofici s'organitzaven en gremis per mantenir una sèrie de normes. Aquests gremis estaven estructurats de manera jeràrquica:

  1. Aprenents
  2. Oficials
  3. Mestres artesans

Entradas relacionadas: