Ciutats romanes d'Espanya
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,71 KB
Emèrita Augusta
Fundada el 25 aC per l'emperador August. És una colònia destinada als soldats romans que havien lluitat al nord de la Península. Estaven en un lloc bo ja que estava a prop del riu Guadiana. En mig hi havia una illa on descansava el pont que connectava amb la ciutat.
Característiques i edificis
La ciutat de Mérida era un model de planta hipodàmica amb dos carrers principals (cardo i decumanus). Emèrita Augusta era envoltada per una muralla perquè estava rodejada de pobles indígenes. Estava formada per torres semicirculars de defensa i tenia 4 portes d'entrada que corresponien a les sortides dels carrers principals.
2 fòrums:
- Provincial: s'accedia per l'arc de Trajà que era cobert de marbre. Hi havia edificis destinats a l'administració.
- Municipal: on es resolien els assumptes locals. Hi havia una basílica destinada a tot lo jurídic i un temple destinat al culte imperial. Cal destacar la casa de L'amfiteatre i la casa de Mitreu.
Teatre
Format per la scaenae frons que estava formada per dos cossos de columnes corínties, entre espai i espai estava guarnit amb escultures. Davant hi havia un escenari (pulpitum) recobert de fusta on es guardaven els elements per les escenes. A la part posterior estaven les cambres que eren utilitzades pels actors (tenien un peristil i una capella). Els espectadors estaven als passadissos, a les grades (cavea). Els senadors i les màximes autoritats estaven en llocs preferents (l'orchestra). Els romans eren aficcionats a les lluites de gladiadors.
Circ
Edifici més gran destinat a espectacles com les curses de cavalls, construït el segle 1 dC.
Nuclis termals, públics (thermae) i privats (balneum). Tenien també sistemes de pous, cisternes i fonts naturals. Calia portar aigua de llocs llunyans, hi havia 3 aqüeductes: De Sant Llàtzer, d'aqua Augusta i el dels Miracles.
Pont
Obra perfecta romana situada a Mérida sobre el riu Guadiana, pont construït amb granit i arcs de mig punt. La funció era que l'aigua no augmentés la pressió. Per evacuar les aigües brutes utilitzaven el clavegueram.
Itàlica
Província de Sevilla va ser la primera ciutat romana a Hispania el 3 aC, estava sota el mandat de Trajà i Adrià. Tenia un amfiteatre, un teatre i dos conjunts termals. També tenia un Traianeum que era un temple dedicat a Trajà. Tenien cases senyorials amb peristils.
L'aqüeducte de Segovia
Construcció romana de la segona meitat del segle 1, va ser Vespasià i Trajà els emperadors. Conduïa l'aigua de Fuenfría fins a Segovia. Construït amb granit. Construït amb arcs que transportaven aigua.
Sagunt
Destacava el teatre.