Classificació i Característiques dels Gèneres Televisius
Clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,24 KB
1. Els Gèneres Televisius
La programació és un conjunt de peces audiovisuals que conformen l'emissió diària i contínua d'una cadena de televisió. Podem classificar els programes per:
- Modalitat d'emissió: retransmissió, directe, diferit, gravat.
- Estructura: magazines, especialitzats, etc.
- Continguts: informatius, esportius, etc.
- Periodicitat: única, diària.
- Classificació per continguts temàtics i pel públic al qual es dirigeix:
- Informatius: Són totes aquelles produccions que tenen com a objectiu informar dels fets d’actualitat i d’interès general (telenotícies, resums setmanals).
- Ficció: Són programes de reconstrucció o representació dramàtica dialogada, interpretada per actors, que recreen o reconstrueixen fets històrics o ficticis (ficció dramàtica, còmica, llargmetratges o curtmetratges, telefilms).
- Varietats: Són tots aquells programes en els quals domina l’estil i esperit de l’espectacle, com els musicals, magazins lleugers, etc. (concursos, talk shows, espectacles, programes d’humor, programes satírics, late night, etc.).
- Musicals: Són programes en els quals la música és l’element dominant del seu contingut (òperes, ballet i dansa).
- Esportius: El seu element central és l’esport, en qualsevol de les seves manifestacions, ja siguin competitives o no (notícies, magazines).
- Divulgatius i documentals: Es dediquen al camp específic del coneixement o de la realitat social i adopten la forma documental o de revista periòdica (art, ciències, cultura i humanitats, oci i consum).
- Educatius: S’ajusten a temes relacionats amb la formació i l’educació. Els agrupem en funció del públic al qual van destinats (adults, escolars i preescolars).
- Religiosos: Es basen en les diferents formes de culte.
- Publicitat: Són els espais constituïts per unitats de publicitat o spots, que tenen com a finalitat la informació comercial i persuasiva sobre diferents productes (publicitat ordinària, publireportatges).
- Altres programes: taurins, loteries, avanços de programació.
2. Característiques Tècniques
La Realització Multicàmera
La possibilitat de transmetre en directe un esdeveniment des de diferents punts de vista simultanis, gràcies al que anomenem la realització multicàmera, consisteix a dirigir i coordinar diferents elements de producció audiovisual des d'una sala de control. L'objectiu és crear un producte tan acabat com sigui possible per a recórrer el mínim possible a la postproducció. La figura clau és el realitzador (director i responsable final del programa). S'encarrega de dirigir tota la maquinària. Té molts avantatges; sense perdre en cap moment l'acció, es poden obtenir preses des de diferents angles.
La Continuïtat
En la realització multicàmera cal cuidar la continuïtat entre preses, escenes i segments, perquè l'espectador vegi el programa com un discurs continu sense salts que el confonguin.
Els Mitjans Tècnics
El lloc físic on es realitzen els programes de televisió és l’estudi: tot el complex necessari per a posar un programa en antena. El plató és l’espai físic on s’ubica el decorat on té lloc allò que veu l’espectador. També existeixen platós virtuals o platós croma, espais coberts amb una superfície de color verd o blau on s’incrusta un decorat generat digitalment, és el que es coneix com a chroma key.
L’estructura de l’estudi de televisió té com a antecedent l’estudi cinematogràfic. Convé que tingui un sòl pla i anivellat, així com un accés de grans dimensions que permeti la circulació de grues o qualsevol element que hagi de ser introduït al plató.