Climogrames i Clima Mediterrani: Anàlisi i Factors

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,42 KB

Què és un Climograma?

Es tracta d'un climograma, un gràfic on es representen de forma simultània les temperatures mitjanes mensuals en graus centígrads (°C) (eix esquerra) i les precipitacions acumulades mensuals en mil·límetres (mm) (eix dreta).

Ambdós eixos guarden una relació 1 a 2 (la marca de 10 °C es troba a l'alçada de la de 20 mm). Les dades d'exemple provenen del Servei Meteorològic de Catalunya (referència: 2010).

Anàlisi de les Corbes

En un exemple típic, la corba de les temperatures segueix un traçat regular en forma de campana, amb els valors màxims durant els mesos de juliol-agost i els mínims al desembre-gener. Mentrestant, les precipitacions poden tenir el seu màxim a l'octubre, seguit del setembre i el novembre.

Conceptes Clau Derivats

Aridesa

Aridesa: Terme que indica sequedat com a característica del clima. Deriva de la relació entre precipitació i temperatura. En el climograma, es pot identificar visualment en aquells mesos en què la línia de temperatura supera la barra de precipitació (considerant la relació P mm < 2T °C).

Amplitud Tèrmica

Amplitud tèrmica: Diferència entre la temperatura mitjana del mes més càlid i la del mes més fred. Es relaciona amb la continentalitat: els climes amb major amplitud tèrmica són més continentals que els climes influenciats per les masses marines.

Interpretació d'un Climograma Mediterrani

Aquest climograma representa un clima amb un hivern suau i un estiu calorós (temperatures mitjanes mensuals que poden arribar als 25 °C), característic de localitats costaneres. Les precipitacions presenten un màxim principal de tardor, un màxim secundari de primavera i un mínim estival marcat, acumulant al llarg de l'any uns 509 mm.

Característiques del Clima Mediterrani

Les característiques descrites corresponen al clima mediterrani: hiverns suaus i estius calorosos i secs, amb pluges no gaire abundants (total anual moderat), de forta irregularitat interanual i sovint de caràcter torrencial, especialment durant els mesos de tardor.

Vegetació Associada al Clima Mediterrani

La vegetació típica del clima mediterrani és aquella que està adaptada a resistir l'estació seca estival. Inclou formacions com els boscos d'alzina, les màquies i les garrigues. Tot sovint, l'acció humana ha substituït la vegetació original per altres formacions secundàries, com les pinedes.

Factors que Influeixen en el Clima

Factors Astronòmics

Es relacionen amb l'emplaçament latitudinal del territori i amb els moviments de rotació i translació de la Terra. Determinen elements clau com la quantitat de radiació solar rebuda o la duració del dia i la nit.

Factors Geogràfics

Modifiquen els factors astronòmics i aporten major diversitat al clima. Els principals són:

  • La influència de la continentalitat i la proximitat al mar (influència marítima).
  • El relleu, que actua de diverses maneres: redueix les temperatures mitjanes a les terres altes i pot constituir una barrera física que modifica la circulació atmosfèrica i la distribució de les precipitacions.

Entradas relacionadas: