Colonialisme Europeu Segle XIX: Causes i Conseqüències

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,64 KB

L'Imperialisme Europeu al Segle XIX

Les grans potències europees, per aconseguir matèries primeres i enclavaments comercials, van crear imperis colonials mitjançant la conquesta de nous territoris a Àsia, Àfrica i Amèrica. Els imperis més extensos van ser el britànic i el francès.

Cronologia del Colonialisme

  • 1850-1880: Segona guerra de l’opi. Descobriment de les fonts del Nil. Modernització del Japó.
  • 1870-1880: Inauguració del canal de Suez, expedició de Stanley, Victòria I emperadriu de l’Índia.
  • 1880-1915: Inici de la màxima emigració, Conferència de Berlín, Indoxina francesa, rebel·lió dels bòxers, guerra russojaponesa, obertura del canal de Panamà.

Europa Dominant al Segle XIX

Al darrer terç del segle XIX, Europa va enfortir la seva economia gràcies al desenvolupament de la Segona Revolució Industrial. Els països més avançats d'Europa es van llançar al domini de la resta del món, sobretot d'Àfrica i Àsia. Allà van ocupar territoris extensos, les colònies, i hi van crear imperis colonials.

Causes del Colonialisme

  • Econòmiques: els europeus cercaven nous mercats per vendre-hi els seus productes i comprar primeres matèries a baix preu i mà d'obra barata.
  • Polítiques: els estats poderosos volien controlar les zones d'interès econòmic i estratègic.
  • Demogràfiques: el creixement del segle XIX a Europa va originar un excés de població. El colonialisme va permetre que molts europeus emigressin a les terres dominades i que milloressin el seu nivell de vida.
  • Ideològiques: el nacionalisme conservador defensava el dret que uns pobles en manessin uns altres. Es considerava que els europeus eren superiors en cultura i en tecnologia i que havien de dur a terme una missió civilitzadora. Això va derivar en racisme.

Tipus d'Organització Colonial

  • Colònies d'Explotació: eren les més freqüents. El país dominador (metròpoli) explotava econòmicament el territori ocupat (colònia) i el governava.
  • Colònies de Poblament: eren colònies on s'establia població blanca migrada d'Europa. També depenien de la metròpoli, però tenien autonomia en el govern interior.
  • Protectorats: eren estats ocupats militarment per la metròpoli. Però se'n mantenia l'organització pròpia i es respectaven les autoritats locals. Són exemples de protectorats l'espanyol i el francès sobre el Marroc i l'anglès sobre Egipte.

Les Grans Potències Colonials

Al final del segle XIX, la Gran Bretanya posseïa l'imperi més gran del món i controlava les rutes marítimes de l'Atlàntic, l'Índic, el Pacífic i el Mediterrani. La seva colònia d'explotació principal era l'Índia. El segon imperi era el de França, que tenia colònies sobretot al nord d'Àfrica i el sud-est asiàtic.

Per evitar enfrontaments es va convocar la Conferència de Berlín (1885) on es va produir l'autèntic "repartiment d'Àfrica" entre les potències europees.

Conseqüències del Colonialisme a les Colònies

Introducció d'Avanços Europeus

Les potències colonials van dur alguns dels seus avanços a les colònies: la construcció d'infraestructures, l'ampliació de les terres de conreu, etc. La creació d'hospitals i la introducció de mesures higièniques i vacunes van reduir les epidèmies. Van construir escoles, malgrat que s'hi ensenyava tot el relacionat amb la metròpoli. Els missioners ajudaven, però també convertien al cristianisme.

Transformacions Econòmiques

Els colons van imposar els seus interessos econòmics, que van fer que la situació empitjorés per a la població indígena:

  • Moltes terres van passar a mans dels colons.
  • Es van fomentar les grans plantacions de productes que s'enviaven a la metròpoli.
  • Es van abandonar els conreus tradicionals amb els quals subsistia la població indígena.
  • S'hi van imposar la moneda i l'economia capitalista.
  • Es va arruïnar l'artesania local per l'arribada massiva de productes industrials de la metròpoli, més barats.

Entradas relacionadas: