Comerç Internacional i la Unió Europea: Aspectes Clau
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,21 KB
El comerç internacional: L'intercanvi de béns entre diferents països permet que les nacions puguin obtenir productes que no produeixen localment o que poden adquirir a un preu més baix que si els produïssin elles mateixes. Exportador: És l'empresa o entitat que entrega béns a l'estranger, produeix o ofereix un producte i busca mercats per vendre'l. Importador: Compra béns o serveis de l'estranger i busca proveïdors internacionals per adquirir els productes que necessita. Comerç internacional: Quan un país comercialitza amb un altre entre països de diferents territoris duaners. Comerç exterior: Entre països del mateix territori duaner. Territori duaner: Zona geogràfica on existeix lliure circulació de mercaderies (sense aranzels) perquè els països ho han pactat.
L'avantatge comparatiu S.XIX: Cada país ha de produir i exportar aquells béns i serveis per als quals té un avantatge comparatiu, és a dir, aquells béns que pot produir a un cost d'oportunitat més baix que altres països. (costos de transport, barreres comercials, divises, mobilitat de capital entre països, diferenciació de productes)
Heckscher-Ohlin: A) Diferència factors de producció - països rics amb avantatge cooperatiu en sectors d'alt valor tecnològic, i els països pobres amb avantatge en el sector primari. B) Diferència preu de producció - mercats interaccionen amb preus més baixos en matèries primeres que en maquinària. Nova teoria del comerç: A) Competència imperfecta - multinacionals dominen sectors d'activitat i imposen les seves condicions als mercats mundials. B) Economies d'escala - fabriquen massa producció amb més valor afegit i tenen avantatge sobre les multinacionals que produeixen a cost. Lliure comerç: Absència de barreres comercials entre països. Arguments a favor: 1 Millora preu i qualitat de productes. 2 Major varietat i qualitat de béns. 3 Assoliment d'economies d'escala. 4 Major aprofitament dels factors de producció. Proteccionisme: Actuacions que restringeixen l'entrada de productes estrangers amb la finalitat de protegir interessos nacionals. A FAVOR: 1 Protecció d'indústries com a estratègia per a l'interès públic (defensa nacional). 2 Foment de la industrialització i creació d'ocupació. 3 Desenvolupament d'indústries emergents. 4 Recaptació de diners. MESURES PROTECTORES: A) Gravar amb impostos les importacions (aduanes, aranzels). B) Fixar quotes als productes estrangers - limitar la quantitat de producte. C) Polítiques comercials i industrials que afavoreixen la indústria nacional (competeixen amb l'avantatge). D) No aranzelàries.
(UE): És una unió política i econòmica de 27 països europeus que col·laboren en àrees com el mercat comú, la política exterior i la seguretat. Creada el 1957 amb la signatura del Tractat de Maastricht, les seves arrels es remunten a la dècada dels anys 50 amb la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA) el 1951 i la Comunitat Econòmica Europea (CEE) el 1957. La UE es va crear per promoure la integració econòmica, assegurar la pau i estabilitat a Europa després de la Segona Guerra Mundial, i fomentar la cooperació política. Els països fundadors: Alemanya Occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos. VALORS DE LA UE: Principis de democràcia, l'estat de dret, respecte dels drets humans, llibertats fonamentals.
L'euro (€) introduït el 2002: L'objectiu de la seva introducció era facilitar el comerç i la integració econòmica, eliminar les fluctuacions canviàries i fomentar l'estabilitat econòmica i financera dins la zona euro. Tenen aquestes etiquetes per indicar que compleixen amb els estàndards de qualitat, seguretat i normes ambientals establertes per la Unió Europea. DRETS: Termini de 14 dies per tornar productes que hagis comprat a distància, tant en línia com per telèfon; prohibeix càrrecs o costos ocults en comprar per internet; prohibeix les caselles prèviament marcades als llocs web perquè no paguis sense voler. Fons europeus: Instruments financers de la UE destinats a promoure el desenvolupament econòmic i social dels seus estats membres. S'utilitzen per finançar projectes en diverses àrees com la infraestructura, la investigació, l'educació, la salut, el medi ambient i la cohesió social. Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER): Finança projectes d'infraestructura i desenvolupament regional. Fons de Cohesió: Destinat a països amb un PIB per càpita inferior al 90% de la mitjana de la UE per reduir les disparitats econòmiques.
Comissió Europea: És l'òrgan executiu de la UE, responsable de proposar legislació, implementar decisions, defensar els tractats i gestionar el dia a dia de la UE. Està composta per un comissari de cada país membre.
Parlament Europeu: És l'òrgan legislatiu de la UE, elegit directament pels ciutadans europeus. Té la funció de debatre i aprovar la legislació proposada per la Comissió Europea, així com de supervisar les altres institucions.
- Alemanya
- Àustria
- Bèlgica
- Bulgària
- Xipre
- Croàcia
- Dinamarca
- Eslovàquia
- Eslovènia
- Espanya
- Estònia
- Finlàndia
- França
- Grècia
- Hongria
- Irlanda
- Itàlia
- Letònia
- Lituània
- Luxemburg
- Malta
- Països Baixos
- Polònia
- Portugal
- República Txeca
- Romania
- Suècia