Comparació entre la metafísica de Plató i Aristòtil
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,26 KB
La diferència fonamental entre la metafísica de Plató i Aristòtil és que per a Plató els conceptes són idees, i per a Aristòtil són formes.
Ontologia
- Plató pensa que hi ha dos mons, el dels objectes sensibles (món sensible) i el de les idees (món intel·ligible). Aquest últim món és el que proporciona un coneixement vertader, i de l'únic del que ens podem fiar, mentre que el segon es basa en la Doxa o opinió.
- Aristòtil pensa que només existeix un món, el sensible. Aquest món és ple de coses materials amb una "forma" que es troba en elles. Però el seu pensament no és molt distant del de Plató. Aristòtil pensava que les formes hi amb els individus, però no desapareixen amb la mort d'aquests (encara que acaben morint amb el pas del temps, pel que són més permanents que els individus, cosa que els fa més reals). També defensava l'existència del Motor Immòbil, que no pertany al sensible i representa a l'ens més real i permanent que existeix, com la Idea de Bé de Plató.
Epistemologia
- Que per a Aristòtil les "formes" no siguin eternes ocasiona una gran diferència entre aquests dos filòsofs pel que fa a l'ànima. Tots dos pensaven que l'ànima tenia tres parts i que pertanyia al món intel·ligible, però per a Plató l'ànima era eterna, immortal, igual que totes les idees, mentre que per a Aristòtil l'ànima no és eterna, ja que és una "forma", és mortal, es corromp i mor i el temps que hi ha dependrà de l'aprenentatge.
- Plató és racionalista, i defensa que totes les idees existeixen en l'ànima, i que per conèixer-les només cal recordar utilitzant la dialèctica. Explica els graus el coneixement mitjançant el símil de la línia. Hi ha quatre tipus de coneixement, els dos primers (eikasia (conjectura o imaginació), i Pistis (creença)) pertanyen al món sensible; i els dos segons (Dianoia (pensament)) i Noesis (intel·ligència)) pertanyen al món intel·ligible.
- Aristòtil per contra és empirista, i pensa que abans que tinguem percepció, el nostre enteniment és un full en blanc. No creu que naixem amb coneixements, sinó que ens fem amb ells mitjançant l'experimentació i l'observació.