Comparativa entre Absolutisme i Liberalisme: Anàlisi Històrica i Revolucions

Enviado por Mikelo ss y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,25 KB

1. Comparativa entre Absolutisme i Liberalisme

L'absolutisme i el liberalisme són dues formes de govern contraposades. En l'absolutisme, el poder es concentra en el rei, qui governa sense retre comptes a ningú, justificat pel poder diví. Aquesta forma de govern afavoria la noblesa, l'Església i la classe alta, que mantenien així el seu poder i riqueses.

En canvi, el liberalisme promou les llibertats i els drets individuals, la igualtat davant la llei i la llibertat d'expressió, sorgint com a resposta a les desigualtats i l'opressió de l'Antic Règim.

En resum, l'absolutisme defensa un poder reial absolut, mentre que el liberalisme busca un sistema democràtic i igualitari.

2. Per què es va mantenir l'Antic Règim fins al segle XVIII?

L'Antic Règim es va mantenir gràcies a la concentració de poder en el rei (legislatiu, executiu i judicial) i a la defensa teòrica de pensadors com Bossuet, que argumentaven que la monarquia era d'origen diví i, per tant, intocable.

3. Parlamentarisme Anglès

El rei anglès Stuart va intentar instaurar l'absolutisme, però el Parlament ho va impedir amb les revolucions de 1642 i 1688. Stuart va ser destronat i es va establir la monarquia parlamentària de Guillem d'Orange. Aquest sistema polític establia que la llei estava per sobre del monarca i es basava en tres principis:

  • La llibertat: drets fonamentals de les persones.
  • La igualtat: igualtat davant la llei.
  • La propietat: com a criteri de diferenciació social.

Les Revolucions Polítiques

1. Obra de l'Assemblea Constituent (1789-1791)

L'Assemblea Constituent va eliminar les bases jurídiques de l'Antic Règim a França i va redactar una constitució. Es va aprovar el decret d'abolició dels drets feudals i es va redactar la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.

2. Radicalització de la Revolució Francesa (1792-1794)

3. Anàlisi de les Revolucions de 1820, 1830 i 1848

La Revolució Industrial

1. Factors de la Primera Revolució Industrial

2. Canvis durant la Segona Revolució Industrial

3. Ideologies Marxista i Anarquista

Entradas relacionadas: